Adviesportaal
Image default
Zakelijk

Wat houdt plaatbewerking precies in?

Als jij verantwoordelijk bent voor een productieproces, dan is het goed mogelijk dat je een bedrijf moet inschakelen voor plaatbewerking. Dit is een techniek die wordt toegepast op grote platen metaal, bijvoorbeeld van staal, RVS of aluminium en waarmee deze in de uiteindelijke vorm wordt gebracht die jij nodig hebt. Er zijn een groot aantal verschikkende plaatbewerkingstechnieken en ook de verschillende metalen hebben elk andere kenmerken. Er is op het gebied van plaatbewerking dus erg veel mogelijk. Hier lees je meer over dit interessante proces.

 

Hoe wordt plaatbewerking uitgevoerd?

Plaatbewerking wordt gedaan voor een groot aantal doeleinden en deze kunnen industrieel zijn, maar ook in de designwereld en de bouw wordt hier veel om gevraagd. De methoden die worden toegepast kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende segmenten. De metalen plaat kan worden gebogen, gesneden, verspanen of gelast. Een combinatie van deze is vaak ook mogelijk. Er wordt eerst een 3D ontwerp gemaakt en de platen worden op maat gesneden. Daarna kan deze gebogen worden om er bijvoorbeeld een ronde vorm van te maken of kunnen ze worden gestanst en wordt er een reliëf in het materiaal gedrukt. Gaten aanbrengen in de plaat wordt verspanen genoemd en wil je de vorm aanpassen, dan worden de platen gefreesd. Er is dus van alles mogelijk.

 

Waarom voor plaatbewerking kiezen?

Er zijn verschillende manieren waarop je onderdelen kunt laten produceren, maar kiezen voor plaatbewerking heeft een aantal grote voordelen. Met de juiste machines kunnen zelfs de grootste platen van jouw metaal naar voorkeur worden bewerkt. Er wordt dan een volledig nieuw ontwerp gemaakt, dat jij hebt bedacht en uitgewerkt. Door deze vervolgens af te werken met een techniek die jij hebt uitgekozen, krijg je een uniek voorwerp dat daarna op grote- en op kleine schaal geproduceerd kan worden.

 

Voorbeelden van plaatbewerking

Nu je weet wat plaatbewerking is en wat er mogelijk is, zal je het ook overal om je heen tegenkomen. Plaatbewerking wordt gebruikt in de productie van voertuigen, maar ook van speeltoestellen, machines en gevelbekleding. Dat zijn voorbeelden waarbij grote platen op vorm worden gebracht, maar plaatbewerking wordt ook gedaan voor designers, bijvoorbeeld van lampen of meubelen. Dit kan dan op maat gedaan worden en met de eindproducten wordt dan een schitterend ontwerp tot leven gebracht. Wil je meer weten over plaatbewerking en de mogelijkheden, vraag dan de specialisten om hulp. Zij kunnen je exact vertellen hoe ze je kunnen helpen, wat er mogelijk is en hoe snel dat te realiseren valt.