Adviesportaal
Image default
Zakelijk

ERP Advies van consultants

Ontdek hier of u ook baat zou kunnen hebben bij ERP-consulting bij het zoeken naar een ERP-systeem. 

We zitten in het tijdperk van digitale transformatie. De termen ‘digitale transformatie’ en digitalisering worden in het gewone spraakgebruik vaak gelijkgesteld. In feite is er echter een verschil. Terwijl digitalisering verwijst naar het procesniveau, omvat de digitale transformatie strikt genomen ook de opkomst van nieuwe bedrijfsmodellen in de loop van de toenemende aanwezigheid van digitale technologieën. Wie als bedrijf geen gelijke tred houdt in deze snelle tijden, loopt het risico achterop te raken bij de concurrentie. Daarom is het des te belangrijker dat bedrijven kunnen rekenen op adequate, digitale ondersteuning. Het ERP-systeem is meestal het hart van de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf. Dit is een softwareoplossing waarmee alle processen van een bedrijf digitaal in kaart kunnen worden gebracht en geoptimaliseerd binnen het systeem. 

Het juiste ERP-systeem kiezen 

Waarom het gebruik van een ERP-systeem daarom relevant is, ligt voor de hand. Het kan bedrijven helpen om potentiële besparingen te ontdekken en de middelen die voor hen beschikbaar zijn effectiever te gebruiken. Op deze manier kunnen ook de kosten worden verlaagd en de winst worden gemaximaliseerd. Veel bedrijven vinden het echter niet eenvoudig om een geschikt ERP-systeem te kiezen. Ieder bedrijf kenmerkt zich immers door individuele processen die door een geschikt systeem in kaart moeten worden gebracht. De ERP-softwaremarkt is echter even groot als divers, dus de meeste bedrijven hebben keuze te over. 

De rol van een ICT consultant 

Dus hoe kunnen bedrijven er nog steeds in slagen om een geschikt systeem voor hun eigen doeleinden te identificeren in de ERP-jungle? Dit is waar ICT-consultants kunnen  helpen. Dit zijn branche-experts die bekend zijn met de ERP-markt en zowel grote huisnamen als kleine, middelgrote softwareleveranciers kennen. Deze ERP-consultants moeten onafhankelijk van een bepaald softwarehuis opereren. Dit is de enige manier om hun objectiviteit te waarborgen. Het gebruik van een ICT-dienst in de zoektocht naar een geschikt ERP-systeem hoeft niet gepaard te gaan met extra kosten. Sommige consultants worden door verschillende softwarehuizen betaald voor hun diensten, dus er zijn geen kosten voor het bedrijf dat de software wil introduceren. 

De rol van de specificaties 

Uiteindelijk is het aan het betreffende bedrijf of er gebruik gemaakt moet worden van de diensten van een ICT-consultant. Als het bedrijf zelf een geschikt systeem wil vinden, moet het eerst intensief inkopen met zijn eigen processen. Dit is ook essentieel bij het gebruik van een adviesdienst. Dit is de enige manier om alle belangrijke vereisten te identificeren. Ook kunnen concrete doelen worden gedefinieerd, die met de invoering van het ERP-systeem moeten worden bereikt. Op basis hiervan kan vervolgens een eisenspecificatie met alle belangrijke eisen voor een geschikt ERP-systeem worden geformuleerd. 

Toepassingsgebieden van het ERP-systeem: TMS & Co. 

De toepassingsgebieden van een ERP-systeem kunnen zeer divers zijn. Van documentbeheer en productie tot customer relationship management (CRM) of transportmanagement. Ook voor deze toepassingsgebieden kunnen afzonderlijke softwareoplossingen worden gebruikt. Zo kan een transportmanagementsysteem (TMS) ook worden ingezet op het gebied van transportmanagement of logistiek. Bij het gebruik van individuele systemen moeten bedrijven er altijd rekening mee houden dat ze kunnen worden aangesloten op individuele oplossingen. Dit is de enige manier om een naadloze gegevensuitwisseling te garanderen.