Adviesportaal
Image default
Zakelijk

Een generatiepact bij jouw bedrijf, dit moet je er over weten

Heb jij weleens gehoord van een generatiepact bij jou bedrijf? Ben jij een medewerker op leeftijd, maar wil je nog niet aan je pensioen beginnen? Dan is deze blog speciaal voor jou. In deze blog bespreken we alles dat je moet weten over een generatiepact en de vele vragen die daarbij komen kijken. Niet iedereen weet namelijk precies wat een het inhoudt en komt daar pas op een laat moment achter.

Hoe werkt een generatiepact?

Een generatiepact is een soort regel dat is afgesproken met het bedrijf waar je werkt en de FNV om alles zo eerlijk en makkelijk mogelijk te maken voor oudere medewerkers die langer willen blijven werken. Maar daarbij mag je wel een aantal eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je maar 3 á 4 dagen in de week werkt in plaats van een volledige week. Daarbij kan je ook gewoon tijdens die dagen pensioengeld krijgen om dat helemaal voor elkaar te hebben. Het heeft allemaal voordelen voor de oudere medewerkers, want ze kunnen nog doen waar ze passie voor hebben, zonder dat het ten koste gaat van hun gezondheid

Voor wie heeft het een voordeel?

Deze pact heeft voor meerdere partijen een groot voordeel. Op deze manier kan een oudere medewerker toch blijven werken bij een baan dat ze leuk vinden, en toch aangepaste regels voor hen zijn aangeboden. Terwijl de jonge medewerkers steeds meer kansen krijgen in het bedrijf om door te groeien tot een hogere functie of meer. Daarbij is het niet alleen voor medewerkers een voordeel. Je leidinggevende is ook blij met een generatiepact, om zo minder gedoe te krijgen over waarom hij oudere medewerkers langer laat werken.

Overleg het met je leidinggevende

Als je weet dat er sprake is van een generatiepact bij jouw bedrijf, is het wel nog verstandig om dit helemaal te bespreken bij je leidinggevende. Elke pact kan namelijk net anders zijn dan de ander, dus daar moet je wel mee oppassen. Maar als jij je droombaan nog even langer wil uitoefenen, zonder dat het jouw extra moeite en geld kost, dan is het zeker een aanrader om een generatiepact aan te gaan.

 

https://www.pensioenlogica.nl/publicaties/een-generatiepact-of-deeltijdpensioen/