Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Stoppen met roken: dit gebeurt er in de eerste maand met je

Je stopt gewoon met roken. Letterlijk. Vijf minuten geleden heb je je laatste sigaret gedoofd.

Dit gebeurt er met je na het stoppen met roken

Wat nu?

Hoe kom je de komende uren en dagen door, die een van de zwaarste zullen zijn in je reis om een ​​ex-roker te worden? Je hebt praktische strategieën nodig om de hunkering en nicotineontwenning te overleven en je te helpen de psychologische verslaving aan sigaretten te doorbreken.

Wat gebeurt er als je stopt?

Nadat u bent gestopt met roken, gebeuren er vrij snel veel goede dingen met uw lichaam. Binnen 20 minuten gaan je hartslag en bloeddruk omlaag. Na 12 uur wordt het koolmonoxidegehalte in uw lichaam weer normaal. En binnen een paar weken verbetert je bloedsomloop en hoef je minder vaak te hoesten of piepen.

Maar er gebeuren meteen ook behoorlijk onaangename dingen. De symptomen van nicotine ontwenning zijn onder meer:

 • Ongerustheid

 • Prikkelbaarheid

 • Hoofdpijn

 • Moeite met slapen

 • Vermoeidheid

 • Honger

Ze trappen er snel in. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde roker de ontwenningsverschijnselen al binnen een uur na het uitdoen van zijn laatste sigaret begint te voelen. Gevoelens van angst, verdriet en concentratieproblemen kunnen binnen de eerste 3 uur optreden.

Het is intens maar kort, hoewel het op dat moment misschien niet zo voelt. De ontwenningsverschijnselen van nicotine pieken meestal binnen de eerste 3 dagen na het stoppen en houden ongeveer 2 weken aan.

Als je die eerste weken doorkomt, wordt het een beetje makkelijker. Wat helpt?

Wees voorbereid

Je moet plannen maken voordat je stopt. Maak in de week voor je “stopdag” de volgende voorbereidingen:

Maak een lijst van alle redenen waarom je van de gewoonte af wilt. Bewaar ze op je telefoon. Print ze uit op indexkaarten en berg ze op waar je vroeger je sigaretten stopte – in je tas, in je bureaula, op je nachtkastje.

Let op wanneer je rookt, waar en met wie. Maak vervolgens plannen voor wat u in plaats daarvan kunt doen. Heb je ’s ochtends meestal een sigaret bij een kopje koffie? Neem je halverwege de ochtend een “rookpauze” met een collega? Bedenk alternatieven die je lichaam en geest bezig houden.

Kies een goede stopdag. Kies geen dag in het midden van je meest intense maand op het werk, of vlak voor de finale, of terwijl een geliefde ernstig ziek is.

Nadat u bent gestopt

Dus je hebt je voorbereidingen getroffen, je hebt je pakjes weggegooid en je hebt je laatste sigaret gerookt. Nu is het tijd om je als een ex-roker te gedragen. Wat nu? Eerst moet je leren om de drang uit te stellen. Je voelt het bijna meteen. Tot de drang verdwijnt:

 • Haal 10 keer diep adem, loop naar de gootsteen, schenk een glas ijswater in en drink het langzaam op.

 • Maak een gezond tussendoortje. Iets waardoor je adem en tanden fris aanvoelen, is geweldig, zoals worteltjes of een citrusvrucht. Of zuig op een pepermunt.

 • Houd een boek bij je over een onderwerp waarover je meer wilt weten. Als je zin hebt om te roken, lees dan een paar pagina’s terwijl je aantekeningen maakt of passages markeert. Je geest en je handen zullen bezig zijn.

 • Pak je lijst met redenen waarom je niet langer rookt en lees het voor jezelf. Hardop als het moet.

 • Bel of sms een vriend of familielid die uw pogingen om te stoppen met roken ondersteunt. U hoeft niet met hen te praten over roken of stoppen. Houd gewoon de telefoon in je hand in plaats van een sigaret, en praat over sport, het weer of je weekendplannen totdat het verlangen voorbij is.

 • Download een app om te stoppen met roken waarmee u uw drang kunt uitstellen. Probeer Quit It Lite, dat bijhoudt hoe lang je rookvrij bent geweest en je het geld laat zien dat je hebt bespaard. De volgende keer dat je een sigaret wilt, kijk dan in plaats daarvan naar je rijkdom.

Je krijgt in het begin ontwenningsverschijnselen en daar moet je even doorheen. Maar daarna zul je merken dat je je veel fitter en gezonder voelt. Dus: stop met roken

http://ikstopermee.nl