Adviesportaal
Image default
Woningen

Welke mogelijkheden zijn er om de woonlasten omlaag brengen?

De woonlasten zijn vaste lasten. Dit houdt in dat ze maandelijks weer verschijnen en de instantie in kwestie dus weer een betaling van u verwachten. Vanwege de geaardheid van deze lasten zijn ze ook de hoogte kosten voor u per maand. Zo betaalt u bijvoorbeeld de huur of hypotheek, wat honderden euro’s kost. En u betaalt  ook voor de nutsvoorzieningen die het mogelijk maken om überhaupt in de woning te kunnen leven en het tot een thuis te maken. Omdat deze bedragen maandelijks terug te vinden zijn raakt u hier al gauw gewend aan. Dit houdt in dat de kans dus ook groot is dat u niet snel zal zoeken naar manieren om op deze kosten te besparen. Toch zijn deze mogelijkheden er wel. Hieronder volgen er een aantal tips voor u om te zorgen voor vermindering op de woonlasten.

 

Sluit de juiste verzekeringen af!

Mensen nemen vaak aan dat ze bepaalde verzekeringen voor hun woning en inboedel niet nodig zullen hebben, maar de praktijk bewijst het tegendeel. Het afsluiten van deze verzekeringen maakt het mogelijk om zonder zorgen, in geval van schade, alles te kunnen repareren of vervangen. Sluit u deze verzekering niet af, dan zal u bij ernstige schade uit eigen zak een groot bedrag klaar moeten hebben staan. Dit kan voor frustratie zorgen. Het vergelijken en afsluiten van een inboedelverzekering en een opstalverzekering voorkomt onnodig stress.

 

De hypotheek verlagen

Bij het afsluiten van een hypotheek komt u met de bank overeen dat u een maandelijks bedrag zal overmaken voor de aflossing van uw schuld. Wat heel veel mensen niet weten is dat dit maandelijks bedrag niet vaststaat voor de duur van het contract. Om de zoveel tijd kan het wel best mogelijk zijn om bepaalde wijzigingen aan te brengen. Heeft u bijvoorbeeld een andere baan en daarom extra inkomsten en kunt u meer betalen? Dan kunt ook meer aflossen om zo dus sneller van de schuld af te komen. Voor elke situatie gelden er andere regels en zijn er andere mogelijkheden. Het beste is daarom om een afspraak te maken met uw hypotheekadviseur.

 

Hoe kunt u uw woning verduurzamen?

Het verduurzamen van een woning helpt om de energierekening laag te houden. Zo krijgt u aan het eind van het jaar dan sneller een terugbetaling van de energiemaatschappij of kunt u uw maandelijks termijn verlagen. Het verduurzamen van de woning kan door het doen van grote uitgaven. Deze investering heeft u al gauw terug. Denk maar aan het plaatsen van zonnepanelen of het laten isoleren van de woning. Heeft u niet meteen het geld voor zo’n grote aanpak, dan kunt u ook andere dingen doen om de woning te verduurzamen. Zo kunt u tochtstrips plaatsen en uw cv-ketel op tijd controleren en zelfs vervangen door een nieuwer model. Wilt u tijdens de koudere maanden gebruik maken van uw verwarming? Doe dit dan alleen in de ruimten waar u gebruik van maakt. Ook hoeft u de verwarming niet onnodig helemaal open te draaien.