Adviesportaal
Image default
Woning en Tuin

Tafel en tijd – op naar de woonstijlen

Ooit een woonkamer gezien zonder dat er een tafel in stond, zelfs geen kleintje? Dat is tegenwoordig heel moeilijk want dit meubelstuk heeft zijn plek in het interieur al heel lang geleden veroverd en domineert nu het interieur zelf. Toch was dat niet altijd zo. Het westen kent ze nog geen dertig eeuwen. Binnen Europa waren de Grieken en de Romeinen de eersten die aan tafel schoven. Die waren kunstzinnig samengesteld, soms met bronzen poten, soms met een voetstuk van een mythisch figuur of een raadselachtig dier. Ook in de middeleeuwen schoot het nog niet op met de populariteit. Alleen de hogere klasse (kerk, adel) benutten ze en vonden zelfs de zogenaamde tafelschikking uit. De gastheer zat daarbij met vrienden, familie en gasten aan het hoofd terwijl zijn huishouden aan andere, langwerpige tafels zat. 

Verrijkt meubilair

In de Renaissance werden tafels ware kunststukjes, vaak bedoeld om te pronken. De tafels van de Zonnekoning Louis XIV zijn daarvan frappante voorbeelden. Terwijl daarna de koloniale handel met Azië toenam, werden gelakte exemplaren uit het Verre Oosten geïmporteerd. In de 19e eeuw, mede door de Industriële Revolutie, kwam er een rijke middenklasse in Europa. Die kocht niet alleen mooie eettafels maar ook thee tafels en bijzettafeltjes. Een eeuw later was hout niet meer het enige tafelmateriaal. 

Kunststijlen 

Tafels en toegepaste kunst hebben elkaar altijd al gevonden. Een kunststijl als de barok keerde terug in Spanje. En de Franse adel liet ze maken in rococostijl. In het Franse Nancy maakten meubelmakers op het breukvlak van de 19e met de 20e eeuw zelfs art nouveau; een hele uitdaging om die zweepslagstijl in een ontwerp te krijgen. Wie tegenwoordig van plan is een eettafel aan te schaffen denkt niet meteen in kunststromingen. Van belang is het wel om de eettafel te kiezen die past bij je interieurstijl. 

De tafel en interieurstijlen

Er zijn tientallen stijlen in zwang. De belangrijkste zijn:

• minimalistische stijl

• Scandinavische stijl

• moderne stijl

• klassieke stijl

• bohémien stijl

• industriële stijl

Er zijn er nog meer en natuurlijk zijn er ook combinatiestijlen.

Welke vorm wil je voor je tafel?

Je kiest dus een eettafel naar je stijl. Dan volgt de vorm. En die heeft te maken met de ruimte die je voor een eettafel hebt. Woon je vrij klein, dan is een rond tafelblad beter dan een rechthoekig blad. De laatste is wel het meest gebruikelijk qua vorm. Ook handiger dan een ronde omdat er meer stoelen onder passen. Alleen is het met kleine kinderen wel uitkijken geblazen. Rechthoekige bladen hebben namelijk vier gevaarlijke punten, zeker voor kinderhoofdjes. Een vierkant tafeltje lijkt het kleine broertje van de vierhoekige, maar kan vaak net zoveel stoelen aan. Een vierkant wekt ook intimiteit op als er een gezelschap is aangeschoven omdat niemand op afstand zit; bij een vierhoekige is dat wel het geval. Ovale exemplaren worden door een minderheid gekozen maar hebben wel een unieke vorm. Je breekt zo visueel de hoofdvormen van je interieur. Je kunt ‘m alleen net als een ronde tafel dus niet strak tegen de muur zetten.