Adviesportaal
Image default
Woning en Tuin

Informatie voor het repareren van je waterbed

U heeft vast wel eens van de term waterbed gehoord. Maar wat is het nu precies? Het is een bed waarvan het matras bestaat uit een met water gevulde kunststof zak. Deze ligt vaak in een waterdichte opvangbak. Dit wordt ook wel een veiligheidsvoering genoemd. Door deze waterbed matrassen komt de wervelkolom in een natuurlijke slaaphouding te liggen en hierdoor kunnen de spieren goed ontspannen.

Ontstaan van een lek in waterbed

Kleine lekken in een waterbed kunnen vrij snel ontstaan. Deze ontstaan dan vaak door stof dat tussen het matras en de wand drukt. Doordat het water in het matras voor een hoge druk zorgt en het matras tegen de wand schuurt kan er dus een kleine lek in uw waterbed ontstaan. Dit herkent u doordat er dan wat druppels water uit het matras lopen.

Lek in waterbed vinden

Het vinden van de lek in het waterbed klinkt vrij gemakkelijk, maar dit is vaak net wat lastiger dan u denkt. Het matras kan zo bijvoorbeeld aan de ene kant nat zijn en de lek kan dan aan de andere kant zitten. Dit heeft dus niets met elkaar te maken. Het water in een waterbed verplaatst zich namelijk altijd naar het laagste deel. Als de ondergrond van het matras dus niet helemaal waterpas is kan het water naar een ander gedeelte van het matras lopen. Om het lek te vinden van het matras kunt u een aantal handdoeken oprollen en in de hoeken van het matras leggen. Na een tijdje kunt u dan kijken welke handdoek nat geworden is. In deze hoek zit dan het lek. Maak deze plek nogmaals goed droog zodat de lek precies opgespoord kan worden.

Waterbed lek repareren

Als de lek in het waterbed gevonden is kunt u het waterbed lek repareren. U zult zien dat de lek maar erg klein is, het is te vergelijken met een speldenprikje. Als de lek zo klein is kunt u hem gemakkelijk zelf repareren. Het is belangrijk om de plek eerst goed droog te maken. Daarna kunt u wat lijm aanbrengen op een stukje vinyl. Laat dit een paar seconden drogen en plak het vervolgens op de lek. Het enige wat u dus nodig heeft om een kleine lek te repareren is een reparatiekit. Dit komt altijd wel van pas. Als u een wat ouder matras heeft is het vaak slim om een nieuwe aan te schaffen, omdat er dan steeds meer lekken in kunnen komen. Een waterbed matras gaat gemiddeld rond de 10 jaar mee.

https://lalunawaterbedden.nl/