Adviesportaal
Image default
Verbouwen

Een klus op grotere hoogte? Huur een steiger!

Een steiger huren is praktisch voor elke klus op hoogte. Een steiger is een tijdelijke stellage, bestaand uit steigerpijpen en steigerplanken. De functie van een steiger is het onderhoud en andere bouwklussen op grotere hoogte mogelijk maken. Steigers zijn er in allerlei vormen en maten: enkele en dubbele steigers, hefsteigers, daksteigers, rolsteigers, vaste steigers, trappentorens en gevel-en metselsteigers. Verschillende steigers hebben verschillende functies, en dus is niet elke steiger geschikt voor elke klus.

Daarnaast moeten steigers aan veiligheidseisen voldoen, om het werk op een steiger zo veilig mogelijk te maken. Zo mag een vaste steiger alleen gebouwd worden wanneer de steigerbouwer beschikt over een speciaal certificaat.

Waar moet je op letten bij het huren van een steiger?

Een steiger maakt het mogelijk om op hoogte te werken. Zo is een gevelrenovatie op hoogte mogelijk dankzij een steiger. Ook kun je je huis verven of schoonmaken. Maar waar moet je op letten bij het huren van een steiger?

 

Zoals al eerder benoemd is, is niet elke steiger geschikt voor elke klus. Daarom is het belangrijk om goed te overwegen welk type steiger past bij jouw klus. Ook kun je kiezen uit hoe hoog de steiger moet zijn en hoe breed the plateaus moeten zijn. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet elke steiger zelf mag opbouwen.

Welke verschillende steigermaterialen zijn er?

Steigers worden gemaakt van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn staal en aluminium. Door het lichte gewicht van aluminium is het snel te monteren, demonteren en verplaatsen. Wel is aluminium alleen geschikt voor kleinschalige projecten en beperkte belasting van de steiger.

Het is mogelijk om afschermende stoffen, zoals krimpfolie of steigergaas te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er onder allerlei weersomstandigheden gewerkt kan worden, zelfs bij harde regen. Daarnaast helpt het scherm in het beperken van overlast en voorkomt het dat afval op straat valt. Wel is het van belang dat er rekening wordt gehouden met een verhoogde windbelasting van de steiger.