Adviesportaal
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe snoei je een olijfboom?

Olijfboom snoeien is niet alleen noodzakelijk om de boom gezond te houden, maar ook om de leefruimte voor uzelf te vergroten. Door de olijfboom goed te snoeien, krijgt hij een constante hoogte en neemt zijn schorskwaliteit toe. Als u een boom wilt houden die tevens in volume groeit, dan moet u hem jaarlijks goed onder handen nemen. Deze tips helpen u daarbij:

 

 

Boomsnoei- en bemestingadvies

Alvorens u begint met het snoeien van de olijfboom, is het belangrijk om een goed boomsnoei- en bemestingadvies te krijgen. Deze kunnen u helpen om de juiste onderdelen te kiezen en een eventuele hoofdreden van de klachten vast te stellen. Een boomsnoei- en bemestingadvies kan u helpen om een juiste keuze te maken voor de juiste onderdelen. Een bemestingadvies helpt u om te bepalen welke middelen u voor de olijfboom moet gebruiken.

 

Tips voor een gezonde boom

Op deze manier kunt u de olijfboom in een gezonde conditie houden. Als de boom gezond is, kan hij ook meer opleveren en u een vruchtbaar gevoel geven. Hieronder vindt u een aantal tips om uw boom gezond te houden: – Gebruik geen zware meststoffen om zware uitgebloeide takken weer op te krikken. Dit kan de gezondheid van de boom aantasten. – Gebruik de juiste plantenmeststof voor de groei van de bestaande planten én voor de nieuwe planten. – Begeleid uw olijfboom bij het opgroeien. Gebruik dan een jonge olijfboom begeleidingstof. – Maai uw olijfboom om het laag te houden. Het geeft u meer ruimte omdat de bladeren de grond niet bedekken. – Gebruik een meststof die voor een gezonde bodem zorgt. Dit kan een organische meststof zijn die de planten en de aarde gezond houdt én voldoende voedingsstoffen toevoegt.

 

Oudere booms snoeien

Het is goed om de oude bomen eens in de paar jaar te snoeien. Het loont om dit op een juiste manier te doen, zodat het weer groeit en zich herstelt. Snoei dan vooral de takken waar de bladeren op staan. Door deze weg te nemen, wordt de oude boom gezonder. De oudere bomen hebben namelijk meer takken dan jonge bomen. Door de oude bomen te snoeien wordt de nieuwe groei beperkt en is het mogelijk om het te snoeien.

 

Jongere bomen snoeien

Zet jonge bomen in een grote pot met verzorging. Om de pot meer ruimte te geven, moet u de bomen twee maal per jaar kort knippen. Dit is vooral belangrijk als de bomen op de grond staan. De planten hebben dan geen ruimte om te groeien. Het is ook handig om bomen die in een grote pot staan, om de drie jaar te snoeien. Hierdoor wordt het een mooie en grote potplant.

 

Conclusie

Olijfboom snoeien is een uitstekende manier om de boom in een gezonde groei te houden. Deze boom groeit namelijk erg langzaam en heeft daarom veel tijd nodig om voldoende grote exemplaren te krijgen. Een boom kan tot wel honderd jaar oud worden! Door hem goed te onderhouden, is het mogelijk om een hoge en grote boom te krijgen. Deze boom kan veel voordelen hebben voor uw tuin en kan prachtig worden gemaakt als u deze goed onderhoudt. De olijfboom is daarom een aanrader in tuinen die veel zon krijgen.

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft