Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Hoe herken en help je een cocaïneverslaafde?

Als je denkt dat iemand in jouw naaste omgeving worstelt met een cocaïneverslaving, kan het moeilijk zijn om te weten waar je je moet wenden of wat je het beste kunt doen. Cocaïneverslaving kan ernstige fysieke en psychologische problemen veroorzaken, en kan ook van invloed zijn op het gedrag van de persoon en grote schade aanrichten op alle gebieden van zijn persoonlijke en professionele leven.

Hoe herken je een cocaïneverslaafde?

De eerste stap om hulp te krijgen voor je naaste is om de psychologische, gedrags- en fysieke symptomen van cocaïneverslaving te herkennen. Zodat je kunt zien wanneer ze het moeilijk hebben. Enkele van de symptomen waar je op moet letten om te helpen een cocaïneverslaafde te herkennen, zijn:

 

  • Ze moeten meer en vaker cocaïne gebruiken om de high te krijgen waarnaar ze verlangen

  • Ze lijken niet in staat te minderen met hun cocaïnemisbruik, ook al heeft het een negatieve impact op hun leven

  • Ze lijken prikkelbaar en geagiteerd als ze een bepaalde tijd geen cocaïne hebben gebruikt

  • Ze doen geheimzinnig en liegen over hun verblijfplaats en cocaïnegebruik

  • Ze ‘lenen’ of stelen geld, zelfs van dierbaren, om cocaïne te kopen

  • Ze nemen niet meer deel aan evenementen en activiteiten waar ze vroeger van genoten

  • Ze hebben alleen de neiging om te socializen met andere mensen die cocaïne gebruiken

  • Ze handelen impulsief, hebben meer energie en zijn overdreven zelfverzekerd als ze onder invloed zijn van cocaïne. Dit kan ertoe leiden dat ze zich roekeloos gedragen en risico’s nemen

  • Ze kunnen ook een reeks lichamelijke symptomen ervaren, zoals frequente bloedneuzen door het snuiven, slapeloosheid, verminderde eetlust en een snelle hartslag

Als je één van deze symptomen opmerkt, kan dit erop wijzen dat de persoon een probleem met cocaïnemisbruik heeft ontwikkeld en professionele ondersteuning nodig heeft.

Hoe een cocaïneverslaafde te helpen?

Als je hebt gemerkt dat je naaste mogelijk worstelt met een cocaïneverslaving, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem of haar te helpen.

 

Leer de symptomen van cocaïneverslaving te herkennen – zoals hierboven is het erg belangrijk dat je de tijd neemt om zoveel mogelijk te leren over de symptomen van cocaïneverslaving. Door de tekenen en symptomen te herkennen, kan je eventuele triggers voor het cocaïnemisbruik opmerken wanneer ze een bijzonder moeilijke tijd lijken door te maken. Je merkt bijvoorbeeld misschien dat ze cocaïne gebruiken na een stressvolle dag of als ze zich ergens zorgen over maken. Door je bewust te zijn van de tekenen en patronen in hun gedrag, ben je in een veel betere positie om ze te ondersteunen

Praat met hen over jouw zorgen – als je je zorgen maakt dat ze verslaafd zijn aan cocaïne, probeer dan een open en eerlijk gesprek met hen te voeren over je zorgen. Kies een tijd en een plaats die privé is en waar ze zich waarschijnlijk op hun gemak zullen voelen, omdat dit het voor hen gemakkelijker zal maken om je open te stellen over wat ze doormaken. Door dit gesprek te beginnen, laat je ze ook weten dat je er voor hen bent en dat ze zich altijd voor je kunnen openstellen als ze het moeilijk hebben. 

 

Bron: Cacnverslavingszorg.nl