Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Het verschil tussen stress en burn-out en de behandeling

Wat is het verschil tussen stress en burn-out? Hoe kunnen we onderscheid maken tussen de twee problemen? Iedereen heeft wel eens last van stress, maar als het een burn-out is, is het probleem groter. Daarom is het nuttig om op tijd een burn-out te herkennen om de symptomen van burn-out zo snel mogelijk te behandelen.

 

Wanneer wordt stress een burn-out en wanneer is behandeling noodzakelijk?

Behalve depressie is stress ook erg vergelijkbaar met burn-out. Het is moeilijk om te weten waar normale stress stopt en waar een burn-out begint. Om het verschil tussen stress en burnout duidelijker te beschrijven, zien we de twee problemen als volgt:
Stress => meer stress => veel stress => te veel stress => burnout

Hierboven is goed te zien dat stress een soort van startfase is van burn-out – het kleine, onschuldige kleine broertje. Als de spanning toeneemt, kan dit na verloop van tijd leiden tot burn-out. Een burnout ontwikkelt zich dus niet zonder stress, maar omgekeerd is het mogelijk om stress te vormen zonder een burn-out te worden.

Stress is daarom geen aandoening op zichzelf, terwijl burn-out wel het geval is. Het is zelfs nauwelijks mogelijk om een ​​bestaan ​​volledig zonder stress te hebben. Iedereen ervaart soms stress. Burnout is echter een aandoening. Burnout kan het namelijk zo maken dat je niet langer de persoon bent die je wilt zijn of wie je was.

Om burnout te voorkomen kun je bij het ervaren van te veel stress in behandeling gaan of stress therapie volgen. Je herkent vaak al snel genoeg wanneer stress als “te veel” wordt ervaren. Jijzelf of je omgeving laat dit snel genoeg merken. Stress behandeling is daarom een gezonde overweging.

 

Stress en burn-out: de vicieuze cirkel

Er is daarom een ​​duidelijk verschil tussen stress en burn-out. Bovendien zorgen deze twee problemen ervoor dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Stress telt op, je merkt dat dingen niet meer zo gemakkelijk gaan als vroeger. Na een tijdje ervaar je focusproblemen en / of geheugenproblemen, waardoor je meer stress ervaart.

Het is niet normaal om al problemen te hebben, geloof je. Burnout-symptomen beginnen zich te manifesteren. Je wordt gestrest, omdat je tegen deze symptomen wilt werken. Stress komt dus ook voort uit het ervaren van burnout-symptomen, die tot meer stress leiden, waardoor je op zijn beurt meer burnout-symptomen ervaart.

 

Is stress de enige oorzaak van burn-out?

Stress is niet de enige oorzaak van burn-out. Omdat burn-out namelijk een stoornis is, zijn er verschillende factoren die samenwerken om een ​​burn-out te veroorzaken. Daarom classificeren we burn-out als een bredere en meer ernstige verscheidenheid van stress, die zeker schade kan veroorzaken als ze niet wordt behandeld.

 

Voorkomen is beter dan genezen: overweeg stress behandeling

Raadpleeg je huisarts of psycholoog bij het ervaren van te veel stress of zo snel mogelijk bij een burnout. Dit om verdere problemen te verhelpen. De psycholoog kan je vervolgens helpen met stress of burnout therapie. Weet je niet bij wie je terecht kunt? Ga dan eerst naar je huisarts.