Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Autisme tips en hulpmiddelen

Autisme is een diagnose gebaseerd op meerdere kenmerken van het gedrag van mensen. Voorbeelden van deze gedragskenmerken zijn problemen op sociaal gebied, het moeten volgen van routinewerk en het feit dat autistische mensen gevoeliger kunnen zijn voor een aantal prikkels. Elk persoon met autisme is echter anders. Autisme kan van grote invloed zijn op het leven van mensen. Veel kennis over autisme ontbreekt nog, maar wel zijn er al veel middelen en technieken om mensen met autisme te helpen.

Hulpmiddelen bij autisme

Er zijn veel hulpmiddelen die mensen met autisme kunnen helpen. Wat effectief is en welke begeleiding nodig is, verschilt doorgaans van persoon tot persoon. Enkele nuttige tools voor mensen met autisme kunnen zijn:

Een verzwaringsdeken

Een handig middel dat helpt bij ontspanning is een verzwaringsdeken. Deze deken kan vooral handig zijn bij momenten van overprikkeling. Mensen met autisme krijgen namelijk vaak te maken met overprikkeling. Op zijn beurt kan een verzwaringsdeken op zulke momenten helpen en zorgt het voor een rustgevend gevoel. Een betere nachtrust is daarnaast ook een voordeel van deze deken.

De Autipas

De Autipas kan nuttig zijn bij mensen met autisme. Met deze Autipas kunnen mensen met autisme bewijzen dat ze autisme hebben. Deze pas kan in bepaalde situaties van pas komen. Zo kan het bijvoorbeeld voor meer begrip van anderen creëren, maar kan het ook het gedrag van mensen met autisme verklaren.

Een aantal handige applicaties

Er zijn verschillende applicaties die hulp kunnen bieden aan mensen met autisme. “Autiplan” is hier een voorbeeld van. De app zorgt voor meer structuur en overzicht door het gebruik van stappenplannen en overzichten. Daarnaast is “AutThere” een applicatie waarmee jongeren met autisme in contact kunnen komen met andere jongeren met autisme. “MijnEigenPlan” is een andere handige applicatie. MijnEigenPlan ondersteunt autistische mensen op het gebied van emotieregulatie, motivatie en zelfredzaamheid.

https://www.sensolife.nl/c-5197733/hulpmiddelen-voor-mensen-met-autisme/