Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Alles wat je moet weten over propolis tinctuur

Propolis is een harsachtige stof die voorkomt in bijenkorven. Het wordt door bijen gebruikt om kleine openingen in hun korven te dichten, en het wordt vaak door mensen verzameld voor gebruik. Over het algemeen kan het topisch op de huid worden aangebracht vanwege de antibacteriële eigenschappen en op de mond vanwege het vermogen om genezing te bevorderen. Gedroogde propolis wordt ook gebruikt als ingrediënt in actuele en interne gezondheidsproducten, zoals tincturen en supplementen. Een tinctuur is in wezen een extract dat wordt gemaakt door plantaardig materiaal in alcohol (meestal wodka) te weken. De meeste tincturen gaan minstens twee jaar mee als ze op de juiste manier worden bewaard. Je kunt een propolis tinctuur gebruiken voor de behandeling van algemene infecties of huidaandoeningen, of je kunt het gewoon preventief gebruiken om je immuniteit te versterken. Een goed bereide propolis tinctuur kan dus zeker een geweldige aanvulling zijn op je medicijnkastje voor thuis.

Voordelen van propolis tinctuur voor je gezondheid

De geneeskrachtige voordelen van propolis tinctuur zijn talrijk, vooral wanneer ze oraal worden ingenomen. Propolis heeft antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van een aantal infecties die in het lichaam kunnen optreden, waaronder schimmelinfecties zoals candida. Het helpt ook om je immuunsysteem te versterken, zodat je ziekte efficiënter kunt bestrijden. Bovendien wordt het sinds de oudheid gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan volksremedies in veel verschillende culturen. Dit betekent dat de voordelen van propolis tincturen al geruime tijd door veel mensen over de hele wereld worden erkend. Je kunt het daarom veilig gebruiken.

Heeft propolis tinctuur bijwerkingen?

Een veelvoorkomende vraag bij het gebruik van propolis als medicijn is of het al dan niet bijwerkingen kan veroorzaken. De enige gemelde bijwerking die verband houdt met propolis is constipatie, die kan worden behandeld met laxeermiddelen of gewoon door de hoeveelheid vezels in het dieet te verhogen. Bovendien kan het nemen van te veel van een natuurlijke remedie soms leiden tot leverbeschadiging. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit gebeurt bij het nemen van propolis, omdat het zo’n kleine dosis is. Aan de andere kant variëren de effecten van propolis op het lichaam op basis van hoe de persoon het inneemt. Topische toepassingen zijn zeer mild. Bij inname in kleine hoeveelheden (meestal 2-4 keer per dag), zal propolis waarschijnlijk zijn krachtigste effecten vertonen. Het helpt bij het verlichten van veelvoorkomende infecties van de bovenste luchtwegen met minimale bijwerkingen en zonder gerapporteerde toxiciteit.