Adviesportaal
Image default
Financieel

De meest lucratieve hefboom: CFD’s

Het is een zeer bekend effect in de natuurkunde: het hefboomeffect. Het effect omschrijft hoe je, met behulp van een hefboom, van een kleine kracht een grote kracht kunt maken. De kracht is in veel gevallen een veelvoud van de oorspronkelijk uitgeoefende kracht. De financiële wereld kent ook een dergelijk hefboomeffect: een effect waarmee je van een kleine investering een veelvoud van deze investering als winst uitgekeerd krijgt. De natuurkundige wet is bij dit fenomeen dus vrijwel 1 op 1 van toepassing. Het hefboomeffect is van kracht tijdens de handel in CFD’s. Om het hefboomeffect goed te kunnen snappen, dien je eerst te begrijpen hoe de handel in CFD’s werkt.

CFD’s zijn vlot handelswaar
De afkorting CFD staat voor Contracts for Difference. Zoals de naam zegt, zijn het contracten die je afsluit en waarvan de waarde wordt bepaald door het verschil tussen het moment van het afsluiten van het contract en het moment van het beëindigen van het contract. Specifieker gezegd: Je sluit een contract af met de handelaar (broker) waarin je voorspelt of de koers van een aandeel, index of valuta stijgt of daalt. Wanneer je voorspelling uitkomt, krijg je het verschil in waarde van deze koers uitgekeerd. Er zijn vele verschillende CFD’s en je kunt de contracten op ieder moment stilzetten. Het verschil tussen dit eindpunt en de koers bij het ingaan van het contract worden berekend en, indien je voorspelling correct is, uitgekeerd. CFD’s zijn populair omdat het aanbod groot is en je contant bezig kunt zijn met handelen. Het resultaat is snel zichtbaar en je kunt vele transacties doen.

Vermenigvuldig je inzet door de hefboom
Wat beleggers echter vooral aantrekt in de handel in CFD’s is het hefboom effect. Wanneer je een CFD afsluit, koop je een aantal aandelen met een bepaalde waarde. Je hoeft deze totale waarde echter niet volledig te kunnen betalen. Je hoeft slechts een percentage van dit bedrag op je account te hebben (meestal 10%). Voor een investering van 10.000 euro hoef je dan bijvoorbeeld maar 1000 euro op je account te hebben staan. Je krijgt echter wel alle winst van de aandelen uitgekeerd wanneer de aandelen stijgen (berekend op de volledige 10.000 euro). Je kunt door deze vermenigvuldiging dus in dit geval een tienvoudige verdienen van het bedrag dat je zou verdienen wanneer je maar met 1000 kon handelen. Dit hefboomeffect maakt het handelen zeer aantrekkelijk.

https://www.linkedin.com/groups/4852609