Adviesportaal
Image default
Dienstverlening

Perilex of een standaard krachtstroomaansluiting, wat moet je kiezen?

Er bestaan twee standaarden voor krachtstroom: de internationaal gangbare IEC 60309, en de in Nederland, Duitsland, en Zweden populaire Perilex aansluiting. Hoewel de Perilex aansluiting door IEC 60309 grotendeels naar de achtergrond is geduwd heeft Perilex voor bepaalde doelen best veel voordelen ten opzichte van IEC 60309, wat we vanaf nu voor het gemak standaard krachtstroom gaan noemen. Hoewel Perilex inmiddels niet meer voor industriële toepassingen gebruikt mag worden mogen kleine bedrijven en huishoudens nog zoveel gebruik maken van Perilex als ze willen. En dat is handig, want in deze settings is Perilex regelmatig beter dan standaard krachtstroom.

Keukens en ventilatiesystemen: het thuis van Perilex

Waar we Perilex nog het meeste tegenkomen is in keukens en bij centrale ventilatiesystemen. De reden hiervoor is dat Perilex bij keukens heel makkelijk aan te sluiten is, en bij ventilatiesystemen bieden de 5 aparte verbindingen meer flexibiliteit. In een keuken kan Perilex makkelijk gebruikt worden om één apparaat op twee verschillende groepen aan te sluiten. Dit is handig als je meer dan de limiet van 3500 watt per fase wil gebruiken. Veel kookplaten gaan namelijk over die limiet heen. Ook voor ventilatiesystemen is Perilex handig. Er worden dan namelijk drie verschillende fasen op de stekker aangesloten, ieder voor een andere stand. Zo kan de motor van het ventilatiesysteem met een simpele schakelaar bediend worden, en heeft het ventilatiesysteem maar één stekker nodig.

Bovendien is Perilex een veel praktischer

Perilex is bovendien een veel makkelijkere stekker dan standaard krachtstroom. Een Perilex Stekker is namelijk veel kleiner dan een standaard krachtstroomstekker, en is bovendien veel makkelijker aan te sluiten. Verder is een Perilex aansluiting ook nog eens veel makkelijker schoon te maken. Dat laatste is ook heel handig in de keuken. Je kan je namelijk wel voorstellen dat er ooit eens iets op de aansluiting komt, en je wil dan niet de hele aansluiting vervangen moet worden.