Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Wel of niet van baan veranderen? Let op deze signalen

Zit je al een tijdje te twijfelen of je huidige baan nog bij je past en kom je er niet uit wat de juiste keuze is? Dat is niet zo vreemd. Van baan veranderen doe je niet zomaar. Het kan bijvoorbeeld impact hebben op je financiële zekerheid en innerlijke rust. En wie weet is het bij een andere werkgever niet beter.

Maar toch. Er is een aantal signalen die duidelijk maken dat je niet op je plek zit en dat het echt tijd is om van baan te veranderen. Lees verder en je weet welke signalen dat zijn.

Je niet gewaardeerd voelen

Werk je iedere dag hard, maar wordt er nooit waardering uitgesproken over je prestaties? Dan kun je al snel het gevoel krijgen dat je niet gewaardeerd wordt en er niet toe doet. Zeker wanneer er over je collega’s wel waardering wordt uitgesproken.

Geen waardering krijgen zorgt ervoor dat je minder gemotiveerd wordt om je werk goed te doen. En als je werkgever je kwaliteiten niet ziet, wordt carrièregroei bovendien lastig. Tijd dus om op zoek te gaan naar een andere baan.

Verveling

Verveling slaat toe als er onvoldoende werk is of wanneer je werk onvoldoende uitdaging biedt. Als je je op het werk verveelt en je niet van baan verandert ligt het gevaar op de loer dat je in een sleur terechtkomt. Bovendien gaan de dagen lang aanvoelen.

Verveling is dus een belangrijk signaal dat je toe bent aan ander werk. Spreek dat dan ook uit aan je werkgever en kijk wat er mogelijk is om je huidige baan uitdagender te maken. Wanneer dat niet mogelijk is, en er ook geen mogelijkheden zijn om intern door te groeien naar een andere functie, is het tijd om van baan te veranderen.

Omgangsnormen

Wanneer de omgangsnormen in een bedrijf niet aansluiten op hoe jij vindt dat mensen met elkaar om moeten gaan, ontstaat er al snel irritatie en frustratie bij je. In dat geval is het belangrijk om je frustraties zo snel mogelijk bespreekbaar te maken met je leidinggevende. 

Als je dat niet doet, kan dat nare gevolgen hebben. Zoals bijvoorbeeld een burn-out of een ruzie op de werkvloer die compleet uit de hand loopt.

Hoewel het een lastig proces kan zijn, is het mogelijk om de omgangsnormen binnen bedrijven te veranderen. Bijvoorbeeld met ondersteuning van een teamcoach. Maar je werkgever moet hier dan wel voor openstaan. Wanneer dat niet het geval is kun je beter op zoek gaan naar een andere werkgever die qua omgangsnormen beter bij jou past.

Te hoge werkdruk

In sommige beroepen is de werkdruk enorm hoog. Denk bijvoorbeeld aan een baan in de horeca, de zorg of in de advocatuur. Wanneer je merkt dat de werkdruk te hoog voor je is, wordt het tijd om te bespreken hoe je de werkdruk kunt verlagen of om op zoek te gaan naar een andere baan. Als de werkdruk namelijk niet verandert, is de kans groot dat het ten koste gaat van jezelf.

Dat is het absoluut niet waard.

Verandering van prioriteiten

Sommige fases in je leven kunnen ervoor zorgen dat je je werk meer of minder belangrijk gaat vinden. Als je bijvoorbeeld vader of moeder wordt kan het zomaar zijn dat je een dag minder wilt gaan werken om meer tijd met je kind door te brengen.

Wanneer hier bij je huidige werkgever geen mogelijkheden voor zijn, is dat een signaal om van baan te veranderen. Als je je er namelijk toch bij neerlegt om niet minder te gaan werken kun je daar achteraf spijt van krijgen.

Hulp nodig?

De keuze om wel of niet van baan te gaan veranderen kan best lastig zijn. Als het je niet lukt om een keuze te maken is het daarom aan te raden om hulp te zoeken. Je hoeft er immers niet alleen voor te staan. 

Naast tal van bedrijven waar je voor loopbaancoaching terecht kunt, zijn er vanuit de overheid diverse regionale initiatieven opgezet waar je met loopbaanvragen terecht kunt. Een voorbeeld hiervan is Groei Vooruit. Dit is een initiatief om inwoners in Regio Zwolle te helpen met hun vragen over omscholen en bijscholen. Je kunt er ook voor professionele loopbaancoaching terecht.

Naast regionale initiatieven, zijn er door heel Nederland leerwerklokketten waar je met al je loopbaanvragen terecht kunt. Kijk op leerwerkloket.nl voor een loket bij jou in de buurt.