Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Vespa verzekeren duurder dan de scooter zelf

Rijdend met uw Vespa Piaggio ziet u uzelf al door pittoreske, zonovergoten Italiaanse dorpjes rijden. Dit populaire model is niet alleen populair bij de eigenaren zelf. Ze zijn ook vatbaar voor diefstal. Premies voor een bromfietsverzekering verschillen per merk. Daarnaast is de leeftijd van de verzekerde een bepalende factor. Jongeren hebben de hoogste rekeningen.

Volgens onderzoek van MoneyView zijn er in de eerste helft van 2021 588 motorfietsen gestolen. Het meest gestolen merk is Yamaha. Dat is niet verwonderlijk, want het is ook het best verkopende merk in ons land. Bij de eerder genoemde Piaggio heb je het grootste risico op diefstal, zo’n 1 op de 111 personen.

Hoe jonger de leeftijd, hoe hoger de premie

Verzekeraars baseren hun premies op de kans dat ze in de toekomst verliezen moeten betalen. Hoe jonger de bestuurder, hoe groter de kans op klontjes. Sluit u op 25-jarige leeftijd een WA-bromfietsverzekering af, dan is de gemiddelde premie € 272,- per jaar. Als 16-jarige betaal je voor dezelfde verzekering gemiddeld € 1.166,-. Er is ook een groot verschil in leeftijd, met een bredere scheepsbrede dekking.

Verzekering is duurder dan de scooter zelf

Bromverzekering bij bijvoorbeeld een scooterzaak Eindhoven vergelijken loont. In sommige gevallen is de premie zo hoog dat deze zelfs meer dan het dubbele is van de nieuwprijs van de scooter zelf. Zo betaalt een 16-jarige bestuurder die vanaf 2020 in een Vespa Sprint 4T rijdt gemiddeld € 3.988 per jaar aan cascoverzekeringspremies. De duurste aanbieder rekent zelfs € 8.500 per jaar. Om dit in perspectief te plaatsen, de nieuwwaarde van de Vespa zelf is €3.609.

Geen verzekering kopen als ouder

MoneyView heeft gezien dat ouders de (brom)fiets van hun kind op eigen naam registreren en verzekeren om premie en eigen risico te verlagen. Het lijkt een slimme zet, maar dat is het niet. De verzekeraar kan besluiten niet uit te keren nadat opzettelijk verkeerde informatie schade heeft veroorzaakt. Ook zou je als fraudeur op een zwarte lijst kunnen komen, waar alle verzekeringsmaatschappijen van op de hoogte zijn.

Dieven hebben meestal sleutels

In de praktijk is motordiefstal vaak het gevolg van verloren of gestolen sleutels. Tip, bewaar je sleutels in je zak, niet in je jaszak. Diefstal van sleutels van huizen komt ook veel voor. Zeker als hij gewoon aan een haak in de gang hangt.

https://www.vandenburgeindhoven.nl/