Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Training voor mama

Sporten als u zwanger bent

We weten allemaal, de meeste uit ervaring, dat sporten goed is voor de gezondheid. Dat geldt ook voor de tijdsduur dat u zwanger bent. Laat u daarom nooit beïnvloeden door personen die beweren dat sporten tijdens zwangerschap niet goed zou zijn. Ze weten er niets van. Door het sporten zal u fysiek sterker worden en ook mentaal is het goed voor u. U moet er wel voor zorgen dat u geen blessures oploopt. Daarom is goed dat u gaat sporten onder begeleiding van een sport coach.

Sporten tijdens zwangerschap

Velen denken dat het sporten tijdens zwangerschap met een dikke buik niet goed voor u is en de ontwikkeling van de baby. Sporten tijdens zwangerschap is juist goed, omdat het veel klachten, die u anders zou hebben, door het sporten worden voorkomen. Tijdens het sporten zal de sportcoach er goed op letten dat u uw bekken, bekkenbodem, rug en buik goed gebruikt. Wanneer u dat doet, dan zult u daar op het moment dat u bevalt alleen maar profijt van hebben.

Het ontstaan van rectus diastase

Tijdens de zwangerschap zal uw buik steeds dikker worden. Daarvoor moet u inwendig natuurlijk de ruimte voor hebben. De rechte buikspier loopt vanaf het borstbeen naar het schaambeen. Tijdens diastase zullen de buikspieren uitwijken om ruimte te maken voor het groeien van de buik. Bij een zwangerschap zal dat slechts enkele centimeters zijn. Wanneer de uitzetting te groot is (rectus diastase) krijgt u hierdoor na de bevalling een slappe bolle buik. Wanneer u dat heeft, dan zal het ook na de bevalling eruitzien alsof u weer in verwachting bent. Wanneer de diastase te groot is, dan zal het sporten niet helpen om uw buik weer strak te krijgen.

Na de bevalling

Diastase is bij een bevalling heel normaal. Er ontstaat daardoor ruimte voor de dikker wordende buik. Na de bevalling zal de buik in de meeste gevallen weer snel strak worden. Soms heeft u na de bevalling gerichte fysiotherapie nodig. Wanneer de rectus diastase te groot is, zullen oefeningen alleen niet helpen. Wanneer sporten en andere fysio oefeningen niet helpen, dan is een operatie de enige mogelijkheid. De operatie kan er voor zorgen dat u uw platte buik weer terug krijgt.

https://www.trainingformamas.nl/