Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Tips voor het uitzoeken van een grafsteen

De oorsprong van de grafsteen kent verschillende verhalen. Men zegt dat het vroeger een Joodse gewoonte was, waarbij stenen aan het hoofd van een graf geplaatst werden om de doden te eren. Andere verhalen vertellen dat er vroeger stenen of hout op graven werden gelegd, om te voorkomen dat de doden opstonden uit hun graf. Op die stenen werden dan de naam, leeftijd en het jaar van overlijden gekrast. Waar de traditie ook vandaan komt, grafstenen zijn tegenwoordig een belangrijk ritueel om het einde van het leven en de rustplaats van een geliefde te markeren. Wanneer u een grafsteen moet uitzoeken voor een overleden geliefde, zullen er vast een hoop vragen bij u opkomen. Grafstenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten, prijzen en materialen. In dit artikel leest u alle factoren die u in gedachten moet houden bij het uitkiezen van de juiste grafsteen.

Soorten grafstenen

Bedenk eerst welke vorm grafsteen uw voorkeur heeft:

Platte grafstenen

Platte grafstenen zijn platte stenen die op het niveau van het gazon liggen. Vaak zijn deze gemaakt van graniet of brons en zijn deze een economische optie. Deze grafstenen kunnen afgewerkt worden met persoonlijke texturen, afwerkingen, symbolen of afbeeldingen.

Rechtopstaande grafstenen

Een rechtopstaande grafsteen is een hoge tweedelige structuur gemaakt van een verticale steen bovenop een basissteen aan de onderkant. Dit soort grafstenen komen het meest voor.

Schuine grafsteen

Een schuine grafsteen heeft een brede basis en loopt meestal in een hoek van 45 graden omhoog. De bovenkant van de steen is taps toelopend. De schuine grafsteen heeft veel overeenkomsten met de rechtopstaande steen maar ziet er dikker en korter uit.

Grootboek grafsteen

Het grootboek is een grote, dikke steen die meestal gemaakt is van graniet, marmer of zandsteen. Deze grafsteen bedekt het hele graf en wordt vaak samen gebruikt met andere herdenkingsmonumenten.

Standaard grafsteen

De standaard grafsteen is de meest eenvoudige grafsteen: een rechthoekige steen die direct in de grond of op de fundering wordt gezet.

Koepelvormige grafsteen

De koepelvormige grafsteen heeft een afgeronde bovenkant.

Gotische grafsteen

Zoekt u een meer decoratieve steen? Dan is de gotische tablet, met sierlijke rondingen en hoeken, wellicht een goede keuze.

De obelisk

De obelisk grafsteen komt oorspronkelijk uit Egypte. Deze grafsteen heeft een puntige bovenkant en staat op vierzijdige, vierkante sokkels. De obelisk steen is erg opvallend en is gedecoreerd met een piramide of een standbeeld.

Het materiaal van de grafsteen

Grafstenen kunnen van een verscheidenheid aan materialen worden gemaakt zoals marmer, graniet, zandsteen of brons. De meest duurzame optie is een grafsteen van graniet of brons. Deze materialen zijn het best bestand tegen extreme weersomstandigheden en zijn ook gemakkelijk te onderhouden. Zandsteen bijvoorbeeld gaat veel minder jaren mee. Houd hier ook rekening mee wat betreft het graveren van de steen.

Graveren

Omdat zandsteen bijvoorbeeld snel slijt, zullen de gravures op een grafsteen van zandsteen in de loop van de jaren vervagen. Gravures op granieten grafstenen daarentegen gaan generaties lang mee. Uiteindelijk tast het zuur in regenwater alle gravures op grafstenen aan, maar afhankelijk van het materiaal dat u kiest zullen de gravures tientallen jaren of juist generaties lang meegaan.

Wilt u meer inspiratie opdoen? Bezoek dan de website van Andersgedenkmonumenten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/grafmonumenten/grafstenen