Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Stappenplan scooterverzekering vergelijken; zo ziet u niets over het hoofd

Een scooterverzekering vergelijken is een uitstekende manier om een nieuwe verzekering te vinden voor uw scooter. U bekijkt dan alle opties en kiest daar de beste uit. Het is belangrijk dat u bij een goede vergelijking niet alleen alle verzekeraars bekijkt, maar dat u ook de filters goed gebruikt om alleen de resultaten te zien die u ook daadwerkelijk nodig heeft. Met het onderstaande stappenplan kunt u een scooterverzekering vergelijken van verschillende aanbieders met als doel om weer een jaar lang onbezorgd op pad te kunnen.

 

Stap 1: scooterverzekering vergelijken, kies de dekking

Het eerste wat u doet als u een scooterverzekering vergelijken gaat is bepalen welke dekking u nodig heeft. Dit is de basis voor elke verzekering en hier kunt u later extra opties aan toevoegen. De dekking die u nodig heeft bepaalt welk soort verzekering u nodig heeft en dan zijn er drie opties. Dit is één van de filters die u instelt bij het scooterverzekering vergelijken, dus deze stap is erg belangrijk.

 

1.      De allrisk verzekering

Heeft u een nieuwe scooter of een scooter met een hoge dagwaarde, dan is een allrisk verzekering het overwegen waard. Dit is de meest complete en dus ook de duurste verzekering, maar uw kostbare scooter is voor praktisch alle soorten schade gedekt. U bent met een allrisk verzekering gedekt voor schade aan anderen en schade bij uzelf als u een aanrijding veroorzaakt. Daarnaast vallen ook gebeurtenissen zoals diefstal, een aanrijding met dieren, ruitschade, schade als gevolg van brand of slecht weer en joyriding hier ook onder. Gaat u een allrisk scooterverzekering vergelijken, dan bent u dus verzekerd van de best mogelijke zorg.

 

2.      De WA verzekering

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de WA verzekering. U kunt deze scooterverzekering vergelijken als u een ouder voertuig heeft, of een voertuig met een lage dagwaarde. U bent wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, dus gaat u scooterverzekering vergelijken, dan is dit de goedkoopste optie. U bent dan alleen verzekerd voor de schade die u iemand anders aanbrengt als u een ongeval veroorzaakt. Dit is uiteraard om de gedupeerde partij te beschermen.

 

3.      De beperkt casco  verzekering

Er is ook een scooterverzekering die tussen deze twee opties in zit en dat is de beperkt casco verzekering. Gaat u dit type verzekering vergelijken, dan bevindt u zich in een gemiddelde situatie waarin de beste dekking niet nodig is, maar de WA verzekering onvoldoende is. Dit is dus als u een scooter heeft met een gemiddelde leeftijd en met een gemiddelde waarde. Via de beperkt casco verzekering bent u verzekerd als een allrisk verzekering, exclusief de schade aan uw eigen scooter als gevolg van een aanrijding die u veroorzaakt heeft. Houd hier rekening mee als u de beperkt casco scooterverzekering vergelijken gaat.

 

Stap 2: denk na over uw eigen risico

Bij scooterverzekeringen is het meestal niet mogelijk om uw eigen risico in te stellen. U kunt dit wel meenemen als u een scooterverzekering vergelijken gaat, want verschillende verzekeraars bieden verschillende regelingen aan. Bij de één is dit bedrag bijvoorbeeld standaard €125 en bij de ander is het 10 procent van uw claimbedrag. Het is ook goed mogelijk dat uw eigen risico hoger wordt als uw scooter gestolen wordt en bijvoorbeeld geen ART categorie 3 slot heeft of als u als ouder verzekerd bent en uw kinderen hier ook op rijden. Gaat u een scooterverzekering vergelijken dan is het eigen risico zeker een factor om mee te nemen en te onderzoeken.

 

Stap 3: wilt u een aanvullende verzekering afsluiten?

Het enige wat u zich nu nog moet afvragen als u een scooterverzekering vergelijken gaat, is of u uw standaard dekking met een aanvullende verzekering wilt uitbreiden. U heeft dan meestal twee keuzes, maar ook dit verschilt per verzekeraar.

  • U kunt een aanvullende verzekering voor rechtshulp afsluiten. Komt u terecht in een aanrijding en is het onduidelijk wie de schuldige partij is, dan zal u juridisch advies nodig hebben. De kosten voor dit advies worden door deze aanvullende verzekering gedekt.
  • U kunt bij het scooterverzekering vergelijken ook kiezen om een extra regeling voor opzittenden af te sluiten. Dit is specifiek voor de bestuurder en de passagier. Komen deze in een ongeval terecht en is er sprake van letsel of overlijden, dan worden de kosten daarvoor gedekt door de ongevallen voor opzittenden verzekering.

 

Stap 4: een scooterverzekering vergelijken met een vergelijkingssite

U weet nu exact hoe u uw scooterverzekering vergelijken wilt en wat u wilt afsluiten. Dat betekent dat u klaar bent voor het uitvoeren van uw vergelijking. U kiest een vergelijkingssite uit en deze moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zo is het bijzonder belangrijk dat deze onafhankelijk is. Als u een scooterverzekering vergelijken gaat dan wilt u alleen objectieve informatie zien. Ook moeten de meeste en zo niet alle verzekeraars worden behandeld. Eventueel neemt u dus meerdere vergelijkingssites voor een complete dekking. De site moet goede filters bevatten zodat u alleen een relevante scooterverzekering vergelijken gaat. En als laatste is het niet verkeerd om te kiezen voor een website met een keurmerk, zodat u als consument zeker bent van een eerlijke en kwalitatieve vergelijking.

 

Stap 5: de scooterverzekering uitkiezen

U vult de filters in van de vergelijkingswebsite(s) die u gekozen heeft en u kunt aan het scooterverzekering vergelijken beginnen. De resultaten worden gepresenteerd op prijs, dus dat is een goed punt om te starten. Houd er rekening mee dat de goedkoopste scooterverzekering niet altijd de beste verzekering is. U doet een scooterverzekering vergelijken daarom niet alleen op prijs, maar ook op inhoud. Ga op zoek naar informatie over het eigen risico bedrag, over de extra diensten die u worden aangeboden en de andere kleine letters. Dit alles neemt u mee en u maakt een besluit.

 

Stap 6: overstappen of afsluiten

Het zware werk is nu gedaan. De meeste vergelijkingswebsites helpen u bij het afsluiten van of overstappen naar uw nieuwe verzekering. Maak jaarlijks een vergelijking en u heeft altijd de beste verzekering voor de beste prijs.