Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Online brainstormen: veel gestelde vragen

Bij online brainstormen kun je veel technieken gebruiken die je ook bij normaal brainstormen gebruikt. Online brainstormen kent echter een aantal uitdagingen en kansen waar je rekening mee moet houden. Dankzij moderne online apps kunnen online brainstormsessies net zo effectief zijn als gewone sessies. Mensen hebben nog veel vragen bij online brainstormen. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet

  1. Kun je bij online brainstormen dezelfde ideetechnieken gebruiken

Veel van de technieken die je in een gewone brainstorm gebruikt, kun je ook gebruiken bij online brainstormen. Je moet wel van tevoren goed nadenken of het op dezelfde manier zal uitwerken als tijdens een gewone sessie. Mensen hebben nu eenmaal op een andere manier interactie met elkaar.

  1. Hoe hou je de mensen betrokken bij online brainstormen?

Bij een online brainstorm hebben mensen sneller de neiging om even iets anders te gaan doen als het even stilvalt. Om de online brainstorm groep bij de les te houden is het zaak om te werken met timers, zodat iedereen weet wanneer hij weer terug moet zijn. Tip: geef vooral niet teveel tijd, liever te weinig dan te veel. En gebruik vooral ook veel mogelijkheden voor interactie tijdens een online brainstorm sessie. Virtuele polls, chats, en whiteboards kunnen hier een grote rol in spelen.

  1. Hoeveel mensen kunnen tegelijkertijd deelnemen?

Bij een gewone brainstormsessie loopt je al snel tegen fysieke grenzen aan als je een bepaalde ruimte tot je beschikking hebt. Bij online brainstormen is dat natuurlijk niet zo. De neiging kan dan zijn om maar zoveel mogelijk mensen deel te laten nemen. Op zichzelf is dat prima, maar hoe meer mensen je hebt, hoe meer ideeën dat uiteindelijk op zal leveren. Hou dus rekening met extra tijd in het proces. 

  1. Hoe gemakkelijk vinden mensen het om deel te nemen aan een online brainstorm sessie?

Bedrijven waarbinnen mensen al vaker online met elkaar werken, zijn meer vertrouwd met dergelijke online middelen. Als mensen meer gewoon zijn om fysiek met elkaar te vergaderen, kan online brainstormen een drempel opwerpen. Gebruik dan de tijd om nieuwe online deelnemers vertrouwd te maken met de middelen die je inzet, door bijvoorbeeld een oefen online brainstorm in te lassen voor dat de echte online brainstorm begint.

  1. Kan iedereen voldoende zijn inbreng leveren tijdens een online brainstormsessie?

Het antwoord hierop is kort maar krachtig: jazeker dat kan prima! Juist dankzij het feit dat iedereen zijn ideeën kan intoetsen, maakt het weinig meer uit wíe een bepaald idee inbrengt. Dus de dominante of extraverte personen hebben geen overwicht meer op de van nature meer ingetogen deelnemers. En dat is een belangrijk voordeel van online brainstormen! 

  1. Wat is de belangrijkste spelregel bij online brainstormen?

De belangrijkste spelregel bij een online brainstorm is precies dezelfde als bij een gewone brainstorm: ‘stel je oordeen uit tijdens het bedenken van ideeën!’  Als je toestaat dat deelnemers al tijdens de fase waarin ideeën worden bedacht en verzameld ideeën gaan beoordelen (of veroordelen!) dan zet dat een rem op het creatieve proces.  Zodra je gaat oordelen stop je brein namelijk met zoeken naar nieuwe ideeën. Hou deze spelregel dan ook in ere bij het organiseren van een online brainstorm sessie.

 

https://kreanova.nl/wat-we-doen/online-brainstorm-begeleiding/