Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Is HSP echt?

Veel mensen hebben last van hooggevoeligheid. Dit houdt in dat ze erg prikkelbaar zijn. Ze krijgen sterke prikkels van geuren, kleuren, licht, gevoelens en emoties van anderen. Door deze hsp kenmerken voelen ze hun omgeving altijd heel goed aan. Ze weten precies wat er mis is met iemand anders, omdat ze zo dicht staan bij hun gevoel. Een grote vraag natuurlijk (die bij vele heerst wanneer ze dit lezen), bestaat hsp wel echt?

Volgens het psychologie magazine is hooggevoeligheid een “aandoening” die echt bestaat. Ze zeggen zelfs dat een op de vijf mensen hier last van heeft. Ze zeggen daarnaast ook dat het niet iets is dat aangeleerd is, maar juist aangeboren. Ze worden geboren met meer gevoeligheid voor de prikkels om hun heen. Het is zelfs te bewijzen doordat mensen met hsp een bepaald gen hebben dat ze kwetsbaarder maken, ook wel bekend als het “depressie-gen”.

Als je geconstateerd hebt dat je hsp bent is het vooral belangrijk dat je hier mee leert omgaan. Je kunt namelijk doordat je hsp bent veel last krijgen van je klachten. Doordat je alles zo sterk voelt en zo sterk met iedereen meeleeft, kun je snel uitgeput raken. De kans op een burn-out en depressie zijn hierbij dan ook groter. Het is dus belangrijk dat je hiermee leert omgaan.

Je kunt echter wel wat doen aan al die problemen die je ervaart. Je kunt namelijk meer de tijd nemen voor al de prikkels die je elke dag ervaart. Plan niet je hele dag vol, maar plan vooral ook rustmomenten voor jezelf in. Je hebt vaak namelijk wat meer tijd nodig om bij te komen van alle prikkels die je overdag voelt. Je bent daarnaast ook erg gevoelig voor invloeden. Het is daarom belangrijk dat je jezelf omringt met positieve invloeden en niet met negatieve.

https://onesessioncoaching.nl/