Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Gehard en gelaagd glas

Veiligheidsglas

Glas is in verschillende soorten, kleuren, helderheid en diktes te koop. Afhankelijk van de toepassing is het mogelijk om te kiezen voor gewoon helder glas (dit wordt ook wel floatglas genoemd) figuurglas (met reliëf) of glas in een kleur. We kunnen glassoorten echter ook onderverdelen in speciale eigenschappen. Zo bestaat er geluidswerend glas, brandwerend glas en zonwerend glas. Gaat het om de veiligheid, dan kiezen we liever voor gelaagd of gehard veiligheidsglas. Draadglas kan er heel robuust uitzien, maar valt niet onder de categorie veiligheidsglas. Glas kan in verschillende diktes ‘enkel’ worden geplaatst, maar ook ‘dubbel’ of zelfs ‘driedubbel’ worden ingezet. Liever geen echt glas, maar wel een product met vergelijkbare eigenschappen? Dan kan plexiglas een goede optie zijn.

Gehard glas

Gewoon glas, ook wel floatglas genoemd heeft de eigenschap dat het bij beschadigingen in grote scherpe stukken uit elkaar valt. Floatglas is daarom geen goede keuze als het gaat om een douchedeur of een keukendeur. De scherpe punten zijn immers levensgevaarlijk. Het is beter om in een dergelijk geval gehard glas of gelaagd glas te gebruiken. Gehard glas is dankzij een thermische behandeling tot vijf keer sterker dan floatglas. Gebeurt er toch iets waardoor het geharde glas beschadigd, dan verkruimelt het helemaal. Op deze manier is er minder kans op verwoningen door scherp glas.

Gelaagd glas

Als veiligheid heel belangrijk is wordt er meestal gekozen voor blank gelaagd veiligheidsglas. Dit type glas heeft als eigenschap dat het bij beschadigingen niet meteen uit elkaar valt. De beschermende eigenschappen van gelaagd glas zijn groot. Dit komt doordat gelaagd glas bestaat uit verschillende op elkaar geperste glasplaten die zijn gelamineerd met elastische folie. De folie zorgt niet alleen voor een goede hechting tussen de glasplaten maar houdt ook beschadigd glas bij elkaar. Een goede manier om inbrekers buiten de deur te houden en tegelijkertijd verwondingen te voorkomen. Gelaagd glas is in verschillende sterktes en diktes te koop en is zelfs geschikt om explosies en kogels te weren.