Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten bij het aannemen van een stagiair

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je met stagiairs wil gaan werken. Wat is bijvoorbeeld nu een betere manier om kennis te maken met een potentiële nieuwe werknemer? Ook brengen stagiairs vaak nieuwe en frisse energie door een andere kijk op zaken en daarnaast kunnen ze een welkome aanvulling zijn op je team. Maar, je moet wel met een aantal dingen rekening houden tijdens je zoektocht en bij het aannemen van een stagiair.

 

Waar ben je naar op zoek?

Dit is een vraag die je jezelf van tevoren moet stellen. Zo wordt de werving van potentiële kandidaten namelijk makkelijker en weet je sneller of je een match hebt. Wil je iemand die vooral meedraait in de dagelijkse werkzaamheden? Dan kan je beter geen student aannemen die bezig is met afstuderen. Zij moeten namelijk vaak een afstudeeronderzoek draaien en daar gaat veel tijd in zitten. Wil je nieuwe inzichten in je bedrijf? Dan kan zo’n dergelijk onderzoek juist wél erg goed uitkomen. 

 

Goede promotie

Het is vaak handig om uit een volle vijver te kunnen vissen. Dat betekent dat je veel sollicitaties binnen moet halen. Hoe doe je dat? Allereerst moeten potentiële stagiairs weten dat je op zoek bent naar iemand die stage komt lopen. Zet bijvoorbeeld op het LinkedIn-profiel van je bedrijf de tekst ‘stagiair gezocht’ en plaats je vacature op verschillende vacaturesites. Ook is het goed om de stage aan te bieden op Stagemarkt of vergelijkbare platforms. Als laatst moet je het gebruik van sociale media niet onderschatten. Een groot deel van je beoogde kandidaten bevinden zich namelijk op deze kanalen. Zorg dat je wel promoot in de juiste gebieden. Bied je een stage in Eindhoven aan? Dan heeft het weinig zin om je advertentie ook op Groningen te richten.

 

Regel de verzekeringen

Als je eenmaal een stagiair binnen hebt gehaald is het van groot belang dat je de verzekering op orde hebt. Met name de aansprakelijkheidsverzekering. Een ongeluk is namelijk zo gebeurd. Als je deze verzekering al hebt, neem dan even contact op met de verzekeringsmaatschappij om te vragen of de stagiair daar ook onder valt.

 

Maak duidelijke afspraken

Het is goed om vooraf duidelijke afspraken te maken en de verwachtingen door te nemen. Zo weten jullie wat jullie aan elkaar hebben en kan je ook ergens op terugvallen als dit niet wordt nageleefd. Wat wil de stagiair in ieder geval leren bij je bedrijf en wat verwacht jij dat de stagiair aan het eind van de stage heeft bereikt? Dat soort zaken zijn bijvoorbeeld belangrijk om met elkaar af te stemmen.