Adviesportaal
Image default
Bedrijven

COVID en ventilatie in gebouwen

Gebouwen hebben voldoende luchtverversing (ventilatie) nodig. Dit vermindert de verspreiding van ziekteverwekkers (zoals coronavirussen) die luchtweginfecties veroorzaken. Daarom moet een bouwmanager inzicht hebben in de bestaande eisen (in de bouwwet) en de geldende landelijke richtlijnen van installatietechniek.

Wanneer is de ventilatie goed ingericht?

Volgens de eisen mag de luchtverversing geen nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Door middel van ventilatie is het noodzakelijk om “oude” lucht af te voeren en direct verse buitenlucht toe te voeren. Volgens bouwvoorschriften maakt een normaal werkend ventilatiesysteem geen deel uit van het verwarmings- of koelsysteem. Het inhaleert verse binnenlucht of voert vervuilde binnenlucht af. Of een combinatie daarvan. In de bouwverordening zijn ventilatie-eisen opgenomen. Daarnaast kunnen er voor het hele land richtlijnen gelden, zoals die in de arbocatalogus staan ​​vermeld. Dit omvat ook:

  • gebruiksfunctie van de ruimte
  • oppervlakte
  • aantal personen
  • verblijfsduur van personen

Wanneer is de ventilatie slecht?

Slechte ventilatie in de volgende situaties:

  • Tafelventilatoren en verticale ventilatoren verplaatsen alleen de lucht, maar veranderen de lucht niet. Luchtbeweging kan een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dit is onduidelijk. Het RIVM adviseert daarom uit voorzorg geen beademingsapparaat te gebruiken.
  • Afzuiging alleen is niet voldoende, want dan is er geen verse buitenluchttoevoer.
  • Een afzuigkap die de lucht filtert en schoon terugblaast naar de keuken of kamer is niet voldoende (recirculatie). Er komt geen frisse lucht van buiten de keuken of kamer binnen.

Beheer en onderhoud

Technisch dienstverlener Kuijpers beheert en onderhoudt alle gebouwgerelateerde voorzieningen om een ​​comfortabele, duurzame, veilige en gezonde omgeving te garanderen. Als expert op het gebied van technische installaties zorgt Kuijpers ervoor dat het ventilatiesysteem in uw gebouw optimaal functioneert. Dit wordt bereikt door de huidige prestaties van het ventilatiesysteem te analyseren en indien nodig te verbeteren. Wij adviseren u, voeren eventuele aanpassingen aan het systeem voor u uit en onderhouden het ventilatiesysteem op een effectieve manier. Zo blijft uw ventilatiesysteem de prestaties leveren die uw gebouw nodig heeft en zorgt u voor een fris en gezond binnenklimaat.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-installatietechniek