Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

Verschillende leasevormen

Een (elektrische) auto leasen kan via verschillende leasevormen namelijk private lease, zakelijke lease of short lease. We nemen u graag even mee langs al deze vormen van leasen zodat u een duidelijk overzicht krijgt welke leasevorm het beste bij u past. Online een elektrische auto leasen hoeft niet ingewikkeld te zijn.

 

Private lease

 

Private lease is een leasevorm die vooral voor particulieren is. Bij deze vorm van leasen betaald u een vast maandbedrag en daarnaast alleen de kosten voor het tanken of opladen van de auto. Gedurende de looptijd heeft u geen onderhoudskosten en is de auto verzekerd. Ook naar wegenbelasting heeft u geen omkijken. De looptijd van een private lease contract is vaak 60 maanden (5 jaar) waarin u een vastgesteld aantal kilometers met de auto mag rijden. Overschrijding van deze kilometerstand kost extra geld. De leasemaatschappij blijft gedurende de hele looptijd eigenaar van de auto. U huurt hem in feite tegen een vast voordelig maandbedrag. Na afloop van de leaseperiode wordt de auto in principe weer ingeleverd bij de leasemaatschappij die het restwaarderisico voor hun rekening nemen. Sommige dealers bieden een huurkoopcontract aan. Deze manier heet financial lease. Na afloop van de leaseperiode bent u dan eigenaar van de auto.

 

Zakelijke lease auto

 

In de zakenwereld is het leasen van (elektrische) auto’s al lang niet meer nieuw. Veel bedrijven hebben één of meerdere leaseauto’s op de weg en tegenwoordig komen daar ook steeds meer bedrijfswagens bij. Deze bedrijfswagens krijgen een steeds hogere actieradius en een goed laadvermogen. Hoewel de vanaf prijs van een bedrijfswagen wat hoger ligt dan van een reguliere bedrijfsbus, zijn de kosten van onderhoud lager. Bij zakelijk leasen krijgt u te maken met bijtelling. Die is van toepassing wanneer u meer dan 500 km rijdt voor privé doeleinden. Het percentage van de bijtelling kan per jaar verschillen. Bij personenauto’s wordt de bijtelling berekend over de cataloguswaarde van de auto. Het percentage is afhankelijk van het bouwjaar van de auto en de co2 uitstoot.

 

Short lease

 

Een shortlease contract heeft een kortere duur dan een private lease contract. Bij shortlease leaset u de auto voor een looptijd vanaf 2 maanden tot twee jaar. Dat kan verschillende voordelen hebben. Wanneer u ervan houdt om in de nieuwste modellen te rijden is shortlease een uitstekende optie. Ook wanneer u altijd een bepaald model gereden heeft en nu wil overstappen naar een andere auto kunt u met shortlease de auto desgewenst enkele maanden uitproberen. Starters en ZZP’ers genieten ook van voordeel bij short lease. Contracten zijn per week opzegbaar en er hoeft geen jaarrekening gepresenteerd te worden of u in aanmerking komt. Nadelen van shortlease zijn dat deze vorm vooral zakelijk wordt aangeboden en er een beperkte keuze in modellen is. Bovendien is deze vorm duurder dan private lease.