Adviesportaal
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat gebeurt als er een waterleiding barst?

Wat gebeurt als er een waterleiding barst?

Wanneer een waterleiding barst in uw huis of bedrijfspand, moet u onmiddellijk een noodloodgieter bellen uit uw regio om het probleem te diagnosticeren, het probleem op te lossen de leidingen aan te passen zodat de uitbarsting niet opnieuw optreedt. Zet ook direct het apparaat uit waarop de leiding is aangesloten, dit kan bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine zijn.

Een gebarsten leiding kan nog steeds optreden als u een apparaat niet gebruikt door de waterstroom in de leidingen van de vorige keer dat u het apparaat heeft gebruikt of door een storing.

 

Wat kunt u zelf doen tot de loodgieter arriveert?

Terwijl u wacht tot uw loodgieter met gebarsten leidingen arriveert, moeten de volgende vijf stappen worden gevolgd – als het veilig is om dit te doen. Als u of iemand in uw omgeving direct gevaar loopt, aarzel dan niet en bel meteen de hulpdiensten.

  1. Sluit je waterleiding af

De eerste stap is het afsluiten van uw hoofdwatervoorziening. De waterleiding bevindt zich normaal gesproken in uw voortuin of achtertuin. Het kan in uw huis zijn als u een watertank gebruikt, in de kelder of naast of uw schakelbord. Als u deze blogpost leest en geen leiding barsten hebt gehad, raden we u ten zeerste aan vijf minuten de tijd te nemen om uw waterleiding in uw eigendom te lokaliseren, zodat u, wanneer er iets onverwachts gebeurt, de eerste stap weet die u moet nemen!

Hoe sluit je het water af als een leiding barst? Uw hoofdwatervoorziening moet worden gekoppeld aan een gewoon buitenkraanarmatuur waarvoor geen sleutel nodig is om het te draaien. Als u dit met de klok mee draait, moet het worden uitgeschakeld.

 

  1. Tap je koude kranen af

Draai vervolgens uw koude kranen open om al het water dat in de leidingen tussen uw waterleiding en uw kranen zit, af te tappen. Om dezelfde reden moet je ook je toilet doorspoelen en andere watertoestellen die aan staan, die je nog niet hebt uitgezet, uitzetten.

 

  1. Schakel andere hulpprogamma’s uit

U moet uw elektriciteit en gas afsluiten als uw woning gas gebruikt om uw water te verwarmen. Zelfs als u gas gebruikt en geen elektriciteit om water te verwarmen, moet u de elektriciteit ook uitschakelen als het water uit uw gesprongen leiding in contact komt met een elektriciteitskabel of stopcontact.

 

  1. Tap de warme kranen af

Nu kunt u uw ‘’warme’’ kranen die geen verwarmd water meer bevatten, aftappen.

 

  1. Ruim de rommel op

Je gesprongen waterleiding heeft misschien wat interne, zichtbare rommel gemaakt, die nu moet worden opgeruimd. Hoewel je het gebied nog niet goed kunt schoonmaken en ontsmetten, kun je stappen ondernemen om zoveel mogelijk water te verwijderen met behulp van handdoeken.

https://wcverstoptamsterdam.nl/