Adviesportaal
Image default
Zakelijk

Melden veel werknemers zich ziek? Schakel de hulp in van een bedrijfsarts.

Melden meerdere werknemers zich ziek? Zorg er dan voor dat er een bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Hij of zij gaat het gesprek aan met de werknemers om te bepalen of zij wel of niet (volledig) aan het werk kunnen. Wat kun je als werkgever van een bedrijfsarts verwachten in dit traject?  Wat mag jij als werkgever zijnde verwachten van deze arts?

 

 

De werkzaamheden van een bedrijfsarts

De bedrijfsarts is een onafhankelijke arts. De arts staat tussen werkgever en werknemer in en zal niet werken in het voordeel van een ander. Op basis van de resultaten die uit het gesprek komen, zal de bedrijfsarts een beslissing maken. Hierbij zijn er keuzes uit meerdere organisaties waarvan je een bedrijfsarts inschakelt. Deze kunnen voor zichzelf werken of deze zijn aangesloten bij een bedrijf dat zich bezighoudt met arbodienst en de zaken eromheen. Als er voor de arbodienst gekozen wordt, bestaat er een goede kans dat dit vergoed wordt door een verzekeraar waar een verzuimpakket bij afgenomen wordt. Anders wordt er tussen de 100 en 120 euro per consult berekend. Deze arts zal hoe dan ook geld besparen, omdat het verzuimings proces beter ingezet wordt en werknemers betere adviezen krijgen, waardoor zij sneller de werkvloer op kunnen. Of juist dat werknemers gedeeltelijk kunnen werken, terwijl zij dat in eerste instantie niet zouden doen. Aangezien volledig verzuim tot wel 160 euro per dag kan kosten, bespaar je in elk geval geld. Dit is zowel fijn voor de werknemer en de werkgever.

 

Welke stappen worden ondernomen door een bedrijfsarts?

De bedrijfsarts beoordeelt in de eerste stap de ziekmelding van de werknemer. Hierbij wordt gekeken naar de functionaliteiten die de werknemer op het huidige moment kan uitvoeren. Wat kan hij/zij wel doen en wat kan hij/zij niet doen? Hierbij is het van belang dat er meerdere consults gepland worden, zodat er een advies op maat gemaakt kan worden voor de werknemer. De arts mag geen medische gegevens delen met de werkgever, maar zal op zijn/haar beurt wel updates geven van de voortgang van de werknemers. Hierbij geeft de bedrijfsarts ook advies over hoe het vervolg zo goed mogelijk ondernomen kan worden. Als een werknemer na zes weken nog in verzuim zit, dan zal de bedrijfsarts een probleemanalyse opstellen. Op basis hiervan kunnen vervolgstappen ondernomen worden.