Adviesportaal
Image default
Woningen

Wat is een troffelvloer en wat zijn de alternatieven?

Met een troffelvloer of een mortelvloer, zoals de vloer in de volksmond genoemd wordt, haal je een vloer in je huis of bedrijfspand waar je jarenlang plezier van hebt. De vloer is na het uitharden stevig en slijtvast. Daarnaast is de vloer vloeistofdicht en kun je de vloer in allerlei varianten leggen. Naast deze vloer zijn er verschillende vloeren die qua functionaliteit lijken op de vloer. Toch zijn ze allemaal net iets anders. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over dit type vloer en de beschikbare alternatieven. Zo kun jij makkelijk kiezen welke vloer het beste bij je past.

Wat is een troffelvloer

Een troffelvloer is een vloer die uit verschillende componenten bestaat. Fijngemalen grind- of kwartskorrels worden met elkaar verbonden door kunsthars. Dat gebeurt in een aantal lagen en dat maakt dat de vloer heel sterk is. Het geeft je bedrijfsvloer een industriële look en misstaat ook in een particuliere woning niet. Het heeft kenmerken die de vloer heel geliefd maken. Zoals naadloosheid en waterdichtheid. Verder is de vloer bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen.

Hoe gaat het aanleggen in zijn werk?

Een troffelvloer wordt in een aantal stappen aangelegd. Eerst is het nodig om de ondervloer te reinigen en te schuren. Daarna wordt er een primer aangebracht om de hechting op de vloer te vergroten. Het drogen daarvan neemt ongeveer 24 uur in beslag. Met de hand wordt de vloermortel op de vloer aangelegd en afgewerkt. Dan worden er verschillende coatinglagen op de vloer aangebracht en mag de vloer verder drogen en uitharden. De coatinglagen beschermen de vloer tegen stoffen van buitenaf. De vloer is na 24 uur belastbaar en beloopbaar. In totaal kan het aanleggen van de vloer wel 5 dagen in beslag nemen.

Voordelen troffelvloer

De voordelen van een troffelvloer zijn legio. Zo is de vloer makkelijk in onderhoud en eenvoudig te reinigen. Omdat de vloer geen naden heeft blijft er geen vuil in de naden achter en kan het vuil ook niet de vloer indringen. Zodra de vloer is uitgehard kun je de vloer zwaar belasten, is hij sterk als een paard en slijtvast. De vloer is makkelijk in onderhoud en reiniging. Je hebt niet meer dan een zachte bezem of een warm sopje met wat zeep nodig om de vloer spik en span te houden. De vloer is vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën en bijtende zuren. Vloerverwarming is goed te combineren met de oplossing en je kunt de vloer op maat laten maken. Met je eigen ontwerp en allerlei kleurstellingen.

Alternatieven troffelvloer

De alternatieven voor een troffelvloer zijn er ook. We noemen de 2 belangrijkste. Met een steentapijt maak je gebruik van kleine steentjes en kunsthars. De steentjes zijn wat grover dan bij een mortelvloer, waardoor de structuur wat grover is en minder homogeen. Daarnaast is een gietvloer een mooi alternatief. Het grootste verschil met een gietvloer zit hem in de gebruikte materialen. Bij een gietvloer wordt epoxy of polyurethaan gebruikt, wat de vloer wat zachter en flexibeler maakt.