Adviesportaal
Image default
Woningen

Kozijnwee

Als je wel eens naar een andere stad, een andere streek, een ander land of een ander werelddeel reist, dan vallen altijd de verschillen op tussen die plek en de plek waar je vandaan komt. Automatisch ga je de cultuur, de bouwstijl, de taal, de religie, de wegen en nog veel meer vergelijken. Je komt dan heel veel verschillen tegen; in Nederland zijn de muren van baksteen, in Spanje zijn ze wit geplamuurd. In Nederland hebben veel huizen een rood puntdak, in Oost-Duitsland kom je veel grijze flats tegen. In Nederland hebben veel rijtjeshuizen een tuin, in Italië zijn ze meer van de balkons. Er zijn ook een aantal kleinere verschillen, die je pas opvallen als je er aandacht aan besteed. De kozijnen van huizen bijvoorbeeld, die zijn overal verschillend. Als je in een ander land naar de kozijnen kijkt, dan denk je terug aan leehnavasor dat goede oude Nederland. Het zal je dan ook opvallen dat veel landen hun eigen ‘kozijnstijl’ hebben en in dit artikel ga ik het daar over hebben.

 

In het Verenigd Koninkrijk zie je dat de meeste mensen kunststof kozijnen kopen hebben.  Dat is omdat kunststof kozijnen in elke voor en maat verkrijgbaar zijn. Voor ieder huis dus een eigen kozijn. De Britten zijn zuinig en kijken vooruit. Kunststof kozijnen zijn namelijk niet duur en gaan ook heel lang mee, minimaal 15 jaar. Ook houden de Britten van veiligheid, kunststof kozijnen zijn namelijk heel goed bestand tegen inbrekers.

 

In Oostenrijk gaan ze voor een wat meer traditionele uitstraling van huizen en dus gebruiken ze veel houten kozijnen. Dit soort raamkozijn kopen ze omdat het de meest authentieke uitstraling heeft. Bovendien houden de Oostenrijkers van schilderen en dat gaat het makkelijkst met houten kozijnen, die zijn in alle kleuren over te schilderen.

 

In België zijn ze dol op aluminium kozijnen. Deze soort kozijn is verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren en het heeft een modern uiterlijk. De Belgen zien zichzelf dan ook als een zeer vooruitstrevend en modern volk. Aluminium is ook een slimme keuze, omdat het in tegenstelling tot hout geen vocht opneemt en niet gaat roesten. Dat is wel zo handig in voor ons regenachtige buurland.

 

Laat je inspireren door de landen om ons heen en haal het vakantie gevoel mee naar huis!

https://directeenkozijn.nl/