Adviesportaal
Image default
Woningen

Driepuntssluiting: Wat is het?

Driepuntssluiting: Wat is het?

Stel je een slot voor op je deur wat bijna iedere inbreker tegen houdt. Een slot dat niet alleen het openbreken van je voordeur tegenhoudt, maar ook nog eens voorkomt dat je deur krom buigt en zelfs beter de tocht buiten houdt en geluidsoverlast van buiten voorkomt. Klinkt dat niet als een ideaal slot? Toevallig bestaat het al. Dit is namelijk wat een driepuntssluiting toevoegt aan jouw slot.

 

Wat is het nu precies?

Een meerpuntssluiting is in principe precies wat de naam zegt. Het sluit de deur op meerdere punten door het sluiten van een enkel slot. Een meerpuntssluiting kan bestaan uit een driepuntssluiting of een vijfpuntssluiting. Als de deur op slot wordt gedraaid, sluiten naast het gewone slot ook een paar andere sluitpunten boven- en onderaan de deur. Zo wordt de deur van de bovenste kier tot de onderste laag afgesloten. Geen koevoet meer die tussen de deurkier past om de deur open te trekken, geen enkel sluitpunt wat doorgezaagd kan worden, en ook gaatjes boren in onder het slot zullen niet de deur meer open kunnen krijgen. Dit soort sluiting ziet men dan ook steeds vaker bij nieuwbouwhuizen omdat het simpelweg meer veiligheid biedt. Het enige risico wat er dan nog bestaat is kerntrekken, een vrij nieuwe manier van inbreken, maar met de juiste keurmerken is dit risico ook zo weggewerkt. 

 

De voordelen van driepuntssluiting

Zoals al genoemd kent driepuntssluiting dus veel voordelen. Driepuntssluiting voorkomt veel-gebruikte inbraaktechnieken zoals openbreken van de deur, hengelen, flipperen of gaatjes boren onder het slot. Het biedt in dat opzicht dan ook extra bescherming. Ook zorgt de driepuntssluiting ervoor dat de deur goed in de deuropening wordt getrokken. Zo voorkom je dat de deur krom trekt na verloop van tijd, maar zorg je ook dat er minder tocht door de kieren naar binnen trekt of dat er geluid langs de deur komt. Het heeft dus zowel voordelen qua veiligheid maar ook qua levensduur van de deur en woningcomfort.

 

Kent het ook nadelen?

Er zijn ook een paar nadelen aan driepuntssluiting. Het slot is namelijk niet gemakkelijk zelf te installeren. Het is dan ook zeker aan te raden om een slotenmaker in te huren om een driepuntssluiting te installeren. Mocht je toch handig zijn dan is er ook nog het nadeel dat dit wat specifieke gereedschap vereist. Je hebt namelijk een frees nodig om een gleuf in de zijkant van de deur te frezen om het de driepuntssluiting te installeren. 

 

Uiteindelijk wegen de voordelen toch echt de nadelen af. Extra bescherming tegen de meest voorkomende inbraak trucjes is al een grote bonus op zich. Hier komt dan ook nog eens bij dat het de deur extra ondersteunt waardoor jouw deur langer mee kan gaan, maar ook dat er tocht in de koudere maanden buiten wordt gehouden. Met als enige nadeel dat je iemand zou moeten inhuren om het te installeren is de keuze dan ook zo gemaakt of je dit nu wel of niet wilt hebben. Het is dan ook zeker een investering die aan te raden is.