Adviesportaal
Image default
Woning en Tuin

Wat is de maximale hoogte bij het plaatsen van een schutting?

Bij het plaatsen van een schutting is regelgeving en wetgeving van toepassing voor de maximale hoogte van een schutting. Veel mensen zitten dan ook met de vraag: hoe hoog mag een schutting zijn

Bij de meeste gemeenten zijn deze regels hetzelfde en niet daarmee ook niet complex. Wanneer u binnen die regelgeving handelt dan hoeft u ook geen omgevingsvergunning aan te vragen en kunt u de schutting of andere vorm van tuinafscheiding meteen laten plaatsen. Let wel op dat voor de voortuin en voor de achtertuin andere regels gelden. Daarnaast zijn er bij het plaatsen van een schutting enkele algemene regels van toepassing.

Ik wil een schutting in mijn voortuin

Wanneer u van plan bent om een schutting in uw voortuin te laten plaatsen dan is de maximale toegestane hoogte 1 meter. Die hoogte geldt ook wanneer u geen schutting wilt plaatsen maar wel een hek of een muur wilt plaatsen.

Ik wil een schutting in mijn achtertuin plaatsen

Bij het plaatsen van een schutting in uw achtertuin geldt een maximale hoogte van 2 meter. Die maximale hoogte geldt ook bij het plaatsen van een schutting naast uw woning.

Let er wel op dat er bij het plaatsen van een schutting of andere vorm van tuinafscheiding in uw achtertuin geen openingen zoals ramen in schutting mogen zitten. De schutting of andere tuinafscheiding moet dus geheel gesloten zijn. De wetgeving heeft namelijk bepaalt dat er geen ramen, muuropeningen of balkons binnen 2 meter van de erfgrens mogen zijn.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de schutting?

Vaak wordt het plaatsen van een schutting in onderling overleg met de buren gedaan. Wanneer u samen met uw buren een schutting laat plaatsen dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het onderhoud aan de schutting. Dat betekent dat wanneer de schutting kapot is of beschadigd geraakt is en er kosten gemaakt gaan worden de kosten voor jullie beiden zijn.

Wanneer u een schutting tegen de erfafscheiding van uw buren bouwt dan bent alleen u verantwoordelijk voor de kosten voor het onderhoud.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/hoe-hoog-mag-een-schutting-zijn/