Adviesportaal
Image default
Winkelen

Dambord kopen bij Raindroptime

Wat je moet weten om het juiste dambord te kopen?

Als je op zoek bent om het juiste dambord te kopen dan weet je waarschijnlijk al dat het een prachtig spel is. Het wordt in veel varianten al eeuwenlang gespeeld en omdat de regels zo eenvoudig zijn, kan een kind het al heel jong leren. Dammen wordt dus door heel veel verschillende mensen, in allerlei situaties gespeeld of bestudeerd. Er is daarom ook een grote variatie aan soorten borden: klein, groot, hout, kunststof, oprolbaar, enzovoort. Dus waar let je op bij het kopen van het juiste dambord?

Soorten gebruik

Ga je af en toe dammen met je kleindochter als ze op bezoek is? Of wil je elke dag kunnen spelen en studeren met je damvrienden? Is het voor een echte wedstrijd, of puur voor de hobby? Moet het er mooi uitzien in je huis, of moet het dambord vooral in je tas passen? Kortom: sta er even bij stil hoe je het damspel het meest zal gebruiken. Hier volgen een paar tips.

De thuisdammer: het moet er ook mooi uitzien

Je wilt af en toe dammen, met iemand die op bezoek komt en je hebt geen zin om het steeds op te bergen. Het moet dus een mooi bord zijn, zodat het een aanvulling is in je inrichting. Dat is natuurlijk in de eerste plaats een kwestie van smaak, maar ook een kwestie van kwaliteit. We raden dan zeker aan een met de hand ingelegd houten dambord te kiezen. Deze zijn stevig van kwaliteit en met oog voor detail afgewerkt. Neem ook niet een te klein bord, als je huis dat toelaat. Een maat 4 bord met 35 mm stenen speelt het fijnst en ziet er mooi uit. Een maat 3 bord met 32 mm damstenen kan natuurlijk ook, maar ga niet kleiner.

De fanatieke (club)speler

Je damt al een poosje en hebt thuis wel een bord, maar je wilt iets om altijd bij je te hebben om te kunnen spelen en een partij na te kunnen spelen. Een dam reisbord ligt dan voor de hand. Maat en gewicht zijn dan belangrijk. Bedenk goed dat hoe kleiner het reisdamspel is, hoe lastiger de stenen te bewegen zijn voor mensen met wat grotere vingers. Zeker magnetische spellen kunnen dan problemen opleveren, omdat de stenen aan elkaar kunnen gaan plakken. Bedenk ook dat magneten het spel zwaarder maken. Een middelgroot, lichtgewicht bord van kunststof is vaak een praktische oplossing.

Het familiebord

Jij en je kinderen doen allerlei spelletjes, waaronder dammen. Misschien heb je dan wel iets aan een spellenset. Wat te denken van een schaak- en dambord? Of een combinatie met backgammon? Zo raak je nooit uitgespeeld!

https://www.raindroptime.com/checkers-and-draughts/checkers-material/checkerboard.html