Adviesportaal
Image default
Verbouwen

Stappenplan voor afbraakwerken

Yes, je hebt eindelijk je droomhuis op de kop getikt. Helaas hangt er nog een fikse verbouwing aan vast. 

Deze verbouwing begint met afbraakwerken. Natuurlijk kan je dit uitbesteden aan een bouwfirma, maar je kan handenvol geld besparen door het zelf te doen. Gebruik onderstaande stappenplan als leidraad.

Nutsvoorzieningen afsluiten

Erg belangrijk bij de verbouwing van een huis is dat het veilig gebeurt. Laat daarom de aansluiting voor aardgas, elektriciteit en water tijdelijk afsluiten. Op deze manier voorkom je ongelukken tijdens de werkzaamheden. 

Huis leegmaken

Nadien kan je starten met het leegmaken van de woning. Verwijder alle meubels. Versleten meubilair kan je naar een milieustraat brengen, terwijl stukken in goede staat naar een tweedehandswinkel kunnen. 

Asbestinventataris maken

Een groot deel van de oudere huizen hebben asbesthoudende materialen, gaande van dakbedekkingen tot cementpanelen. Zoals je weet vormt asbest een gezondheidsrisico wanneer het vrijkomt. Daarom laat je best een asbestinventaris maken voor de sloopwerken. Laat het verwijderen van deze materialen over aan een gespecialiseerde firma.

Structurele controle

Wil je tijdens de verbouwing  een paar muren slopen om bijvoorbeeld een open leefkeuken te creëren? Dan is het belangrijk om je vooraf te informeren of dit wel kan. Het slopen van een draagmuur zal de stabiliteit van het gebouw in gedrang brengen. Vraag hiervoor advies aan je architect of ingenieur. 

Sloopwerken

Van zodra alles leeg is begint het zware werk. Sommige verbouwers werken graag kamer per kamer, maar dat is volgens ons geen goed idee. Je kan beter systematisch te werk gaan en de sloop per afvalsoort inplannen. Start bijvoorbeeld met het verwijderen van tegels, begin daarna aan alle houten elementen en breek tenslotte overbodige binnenmuren uit. Op deze manier kan je per afvalsoort een afvalcontainer huren, wat veel goedkoper is dan één container voor gemengd afval.

Nog een tip: draag steeds de nodige veiligheidsuitrusting tijdens de sloopwerken. Met een veiligheidsbril, -helm, -schoenen en -handschoenen bescherm je jezelf tegen verwondingen.