Adviesportaal
Image default
Mode en Kleding

Waarom duurdere duurzame kleding goedkoper is dan fast fashion

“Duurzaam” en “ethisch” betekenen veel dingen voor verschillende mensen in de context van mode en consumptie. Laten we voor deze discussie duurzame en ethische stijl beschouwen als een paradigma van modeconsumptie waarmee we de negatieve impact van onze consumptie van kleding en accessoires op mensen en de planeet beperken.

De mode-industrie en de krachten daarachter veroorzaken enorme milieuschade en grove schendingen van de sociale rechtvaardigheid over de hele wereld. Niet elke speler in of consument van mode is slecht, maar over het algemeen is de staat van dienst van de mode-industrie op zijn best erbarmelijk.

De mode-industrie schaadt mensen en de planeet, in de eerste plaats door haar voortdurende drang naar overconsumptie. In een poging om mensen steeds meer kleding te laten kopen, produceren ze kledingstukken steeds goedkoper zonder rekening te houden met schadelijke milieukosten, met oneerlijke arbeidspraktijken en met achterlating van enorme hoeveelheden afval die op stortplaatsen terechtkomen.

De industrie moedigt mensen aan om oude kleren te vervangen lang voordat ze versleten en versleten zijn, zodat er onnodig veel rommel in onze kasten komt. Meer uitgaven van ons betekent meer winst voor hen en meer perfect goed textiel in de vuilnisbak. Het is een trieste gang van zaken.

We moeten kwaliteit en levensduur beschouwen als factoren van kosten per draagbeurt. Bepaalde merken zijn duurder, en dat komt vaak omdat de producten gemaakt zijn van superieure stoffen. Als producten worden gemaakt van stoffen van hogere kwaliteit, is dat een voordeel voor ons en iets waar we om moeten geven, want die kleren gaan langer mee en dragen beter.

Als we duurzame kleding van hogere kwaliteit kopen die langer meegaat, besparen we op de lange termijn geld. Ik suggereer niet dat we allemaal exorbitant dure mode moeten kopen, maar met een kleine investering in producten met een langere levensduur komen we een heel eind. Veel fast fashion artikelen gaan maar een paar keer mee, dus duurdere artikelen kunnen ondanks de aanschafkosten per keer minder kosten.

Als je niet zeker weet hoe je de kosten per slijtage berekent, neem dan de prijs van een artikel en deel die door het aantal keren dat je het hebt gedragen voordat het werd weggegooid of gedoneerd (vanwege de kwaliteit, verandering van stijl, of een andere reden waarom het verouderd was).

Ben jij ook op zoek naar duurzame mode? Kijk dan eens bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.