Adviesportaal
Image default
Gezondheid

Hoe kan je van een alcohol verslaving afkomen?

Een verslaving stoppen is niet altijd even makkelijk. Of het nou verboden middelen, roken of alcohol is: het allermoeilijkste bij het stoppen van een verslaving is ermee beginnen. Daarna is de grootste mijlpaal om deze ‘sobere leven’ vol te houden zonder het product dat je tot een verslaafde maakte. Wil jij meer weten over hoe je het beste kunt afkicken alcohol? Wij geven jou een paar tips in dit blog om jou te helpen op de weg naar een leven zonder een alcohol verslaving.

Tip 1: houd zelf bij hoeveel je drinkt

Voor de meeste alcohol verslaafde mensen is het moeilijk te beseffen hoeveel ze drinken totdat zij face-to-face komen met de feiten over hun eigen alcoholgebruik. Houd dus zelf bij in een dagboek of in een notitie app op je telefoon hoeveel je per dag of week drinkt. Schrijf ook bij welke soorten drank het zijn, wat het percentage alcohol is en op welke tijdstippen je de drank innam. Zo houdt je jezelf verantwoordelijk voor jouw alcoholgebruik en weet je precies wanneer je een stop moet zetten. 

 

Ga ook na wat de redenen zijn voor waarom je zoveel alcohol consumeert. Is het omdat je je verveelt? Drink je meer wanneer je boos bent of verdrietig? Deze motieven zijn ook fijn om te begrijpen voor jezelf, want dan weet je zelf beter wanneer je het beste niet teveel alcohol kan innemen.

Tip 2: ga voor alcoholvrij 

Een goed alternatief die hetzelfde plezier geven zonder de alcohol zijn alcoholvrije drankjes en wijn! Als je dus rustig wil beginnen met het drinken van minder alcohol, maar je wilt nog steeds gezellig op pad met jouw vrienden, dan kun je altijd gaan voor een drankje zonder alcohol. Bovendien smaken deze dranken ongeveer hetzelfde als drankjes die wel alcohol bevatten. Zodra je hier meer gewend aan raakt, dan zal je alcohol ook minder snel missen. Niks mis met nul procent alcohol, als het toch hetzelfde smaakt. Bovendien is dit een goed uitgangspunt om jouw alcoholverslaving af te laten nemen.