Al jarenlang stijgt de vraag naar kant- en klare maaltijden. Waar vroeger moeder de vrouw de halve dag in de keuken doorbracht, hebben jongeren vaak geen zin of geen tijd meer om uitgebreid te koken. Ze zijn veel te druk met werken, sporten of genieten, en bovendien vaak single. Tegelijk heerst er meer dan ooit het bewustzijn dat eten lekker én gezond zou moeten wezen.
Daarom kiezen jongeren in toenemende mate voor het bestellen van professioneel bereide kant- en klaarmaaltijden. Betaalbaar, lang houdbaar, en bovendien gezonder dan de bekende bezorgpizza of andere vette hap. Deze trends zien we op dit moment.
Bedrijven verbeteren hun marketingEen kant- en klaar diner heeft nog steeds vervelende associaties: smakeloos eten, magnetrons, een eenzame TV-kijker in een slecht verlichte kamer, kapotgekookte groenten, het ziekenhuis. Om het imago van hun eten op te peppen zijn veel voedselproducenten inmiddels een marketingoffensief begonnen. Ze schakelen bekende chef-koks in om gerechten samen te stellen en aan te prijzen. Ze investeren in mooie, kleurrijke verpakkingen en aantrekkelijke maaltijdpresentaties. En ze hameren op de hoeveelheid groente en eiwit in hun producten, om duidelijk te maken dat een moderne kant- en klaarmaaltijd heel goed gezond kan wezen.
Er verschijnen versmaaltijden voor specifieke doelgroepenOm beter aan te sluiten bij de behoefte van verschillende consumenten raakt het aanbod gediversificeerd. Jongeren willen graag een feestelijke, smakelijke maaltijd, ouderen waarderen bekende, klassieke gerecht. Voor een deel van de kopers is de prijs het allerbelangrijkst, anderen willen juist graag meer geld uitgeven aan een luxe maaltijd. Natuurlijk is er een steeds ruimer aanbod van vegan en veganistische maaltijden beschikbaar. En op websites zoals www.fuelyourbody.nl/ is het aanbod speciaal afgestemd op enthousiaste sporters, krachttrainers en afvallers. Door deze diversiteit spreken de nieuwe kant- en klaar diners steeds meer mensen aan.
Kant- en klaar exotisch voedsel komt binnen handbereikOok het aanbod van bereid eten viel lange tijd nogal tegen. Hollandse aardappelgerechten, saaie bakjes pasta en stukken vlees in een ondefinieerbare jus – dat was vaak wat de pot schafte als je voor kant en klare maaltijden koos. Nu verschijnen er steeds meer opwindende nieuwe gerechten uit de verste uithoeken van de wereld in het versschap. Verfijnde Perzische maaltijden, uitstekende Thaise curry’s, Ethiopische stoofschotels en Koreaanse barbecuemaaltijden moeten de kieskeurige eter overhalen om vaker voor gemak te kiezen. Niet alleen lokale restaurants, maar ook de grote levensmiddelenbedrijven liften mee op deze smakelijke trend.
|
Dit zijn de trends voor kant- en klare maaltijden
