Adviesportaal
Image default
Electronica en Computers

Hoe veilig is werken in de cloud?

Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt. Nu we met zijn allen meer thuiswerken zijn meer bedrijven overgestapt naar werken in de cloud. Cloudoplossingen worden daarmee steeds populairder. Met het toenemend gebruik is het belangrijk om stil te staan hoe veilig het werken in de cloud is. Neem de cloudoplossing Microsoft 365. Bijna elk bedrijf werkt met een Microsoft 365 pakket. In dit artikel zoomen we in op Microsoft 365 beveiliging en hoe veilig werken in de cloud is.

 

Data in de cloud

Dagelijks maken we bestanden aan en slaan we ze op. Vroeger, of voor het thuiswerken, werden gegevens op een fysieke locatie beheerd. Dit was vaak in de vorm van een enorme serverkast op kantoor. Net als in de cloud werden hier alle bestanden van de medewerkers bewaard. Het grootste risico hierbij is dat bij het ontstaan van een brand alle gegevens verloren kunnen gaan. De cloud is een online oplossing. Het grootste voordeel van werken in de cloud is dat iedereen op afstand kan inloggen. Harde schijven, updates van software en investeringen in extra opslagcapaciteit zijn niet langer nodig.

 

Is mijn data veilig?

In vele gevallen kun je ervan uitgaan dat je documenten en gegevens veilig rondzweven in de cloud. Het is belangrijk om te beseffen dat er gevaren op de loer liggen en dat het verstandig is om voorzorgsmaatregelen te treffen om te zorgen dat je gegevens en pakketten waarmee je werkt beveiligd zijn. Heb je een ict-afdeling? Dan is het aan hun de taak om na te denken over hoe de processen en technieken het beste ingericht kunnen worden. Bij het ontbreken van een ict-afdeling kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden. 

 

Naast de zorg vanuit een ict-afdeling is de kwaliteit van de beveiliging afhankelijk van de cloudprovider die je kiest. Microsoft 365 beveiliging wordt gezien als dé expert in informatiebeveiliging. Microsoft 365 wordt regelmatig automatisch geüpdatet en daarnaast beveiligen ze de data door deze (de meeste) te voorzien van een data encryptie. Een aantal beveiligingsfuncties worden automatisch uitgevoerd. Houd er rekening mee dat er beveiligingsfuncties zijn die je zelf moet inschakelen. 

 

Hoe zit het met gegevens buiten de cloud?

Misschien heb je als bedrijf niet alle gegevens in de cloud opgeslagen en staat er een deel buiten de cloud. Lopen deze gegevens meer risico dan in de cloud? Gegevens die op de harde schijf staan van een medewerker of opgeslagen zijn in de cloud lopen beide risico om gehackt te worden of een virus te krijgen. Dit valt of staat met de bescherming van je gegevens. Worden deze gebrekkig beschermd? Dan is de kans aanwezig dat hackers door je beveiliging heen komen. Laat je goed informeren door je ict-afdeling en zorg ervoor dat met regelmaat de bescherming gecheckt wordt.

 

Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je data in de cloud beveiligd is?

Vaak zorgt de cloudprovider samen met de ict-afdeling ervoor dat je gegevens veilig staan in de cloud. Natuurlijk is het als medewerker wel belangrijk dat je bewust omgaat met de bedrijfsbestanden. Zorg ervoor dat de bestanden alleen gedeeld worden met de personen die hier toegang toe horen te krijgen. Krijg je een verdacht mailtje binnen? Check dit bij de ict-afdeling en klik niet zomaar op een link. Ook is het goed om de medewerkers op kantoor erop te attenderen om hun computer niet zomaar onbeheerd achter te laten en het scherm te locken, wanneer ze even weg zijn van hun werkplek.

 

https://www.cumulusit.nl/diensten/office-365-beveiliging/