Adviesportaal
Image default
Electronica en Computers

Brandalarmsysteem voor woningen

Uw grootste zorg is de veiligheid van uw gezin. Waarschijnlijk de meest fundamentele manier om voor hun veiligheid te zorgen is het bezitten van een soort brandalarmsysteem voor woningen. Systemen kunnen variëren van een enkele rookmelder tot een uitgebreid systeem dat door een bedrijf wordt bewaakt. Als u niet zeker weet wat het beste systeem voor uw gezin is, moet u de verschillende soorten brandmelders voor thuis onderzoeken. Dan zult u in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen over het soort dat de meeste bescherming biedt en binnen uw budget past.

Elk huis moet een rookmelder hebben

Uw brandalarmsysteem thuis moet op zijn minst één of meer rookmelders bevatten, afhankelijk van de grootte van het huis. Rookmelders zijn een klein alarm dat aan het plafond wordt bevestigd. Wanneer het apparaat rook detecteert, gaat het alarm af. Veel kleine appartementen hebben er maar één, maar het is het veiligst om er voor elke kamer één te hebben.

Rookmelderopties omvatten een onderling verbonden systeem van rookmelders, waarbij als er één afgaat, alle andere dat ook doen, en rookmelders met ingebouwde koolmonoxidedetectoren. Koolmonoxide is een reukloos, dodelijk gas dat kan worden geproduceerd door een niet goed werkende oven.

Hoewel het een goed idee lijkt om een rookmelder in de keuken te hebben, omdat daar de meeste woningbranden beginnen, is het in werkelijkheid niet aan te bevelen. Rook kan namelijk een gewoon product zijn van voedselbereiding, verbrande toast bijvoorbeeld, en het is onhandig om op deze valse alarmen te moeten reageren. De rookmelder die in de kamer ernaast is geplaatst, gaat af als er echt brand is in de keuken.

Veel rookmelders voor thuis werken op batterijen. Bij rookmelders die op batterijen werken, geldt als vuistregel dat de batterij zonder mankeren één keer per jaar moet worden vervangen. Een manier om dit te onthouden is om dit te doen op de dag dat we in de herfst de klok terugdraaien. Andere rookmelders zijn “bedraad”, dat wil zeggen aangesloten op de elektriciteit in huis; elektrische rookmelders werken echter niet als de stroom uitvalt, alleen wanneer uw gezin ze nodig kan hebben. Een andere populaire optie is een elektrische rookmelder met batterijreserve, in welk geval u de batterij nog steeds elk jaar moet vervangen.

Brandblussers

Het is een goed idee voor elk huis om een of meer brandblussers binnen handbereik te hebben. Op die manier kan, wanneer het brandalarm afgaat, snel ingrijpen voorkomen dat een kleine, beheerste brand uitgroeit tot een grote, vernietigende brand. De beste soort brandblusser voor thuisgebruik is er een die relatief klein is (voor gemakkelijker gebruik) en een blusmiddel bevat dat kan worden gebruikt voor de grootste verscheidenheid aan soorten brand (vet, hout, textiel, enz.). Zorg ervoor dat de gebruiksaanwijzing duidelijk en gemakkelijk te lezen is, en laat uw brandblusser eenmaal per jaar controleren door een gecertificeerd bureau.

Bewaakte brandalarmsystemen

Het allerbeste is een bewaakt brandalarmsysteem voor woningen. Dit wordt gewoonlijk samen met een inbraakalarmsysteem geïnstalleerd. Deze systemen omvatten bewaking op afstand door een bedrijf dat in geval van nood contact opneemt met brandweer en medische instanties. Een bewaakt brandalarmsysteem bevat een centraal bedieningspaneel dat verbonden is met verschillende rookmelders en hittemelders. Hittemelders zijn gewoonlijk betrouwbaarder dan rookmelders alleen, aangezien zij meer geavanceerde mechanismen bevatten. Deze all-inclusive systemen hebben het bijkomende voordeel dat ze op de stroom van het huis werken, met batterijreserve in geval van stroomuitval.

Het nadeel van dit systeem zijn de installatiekosten, en voor de bewakingsdienst wordt een klein maandelijks bedrag gevraagd. Als u er echter ruimte voor vrij kunt maken in uw budget, zijn de mogelijkheid om meer geavanceerde detectoren te plaatsen op bepaalde plaatsen, zoals de keuken, en de grotere betrouwbaarheid van externe bewaking goede redenen om een dergelijk systeem aan te schaffen.

Een brandalarm voor doven

Als u doof bent, of iemand in uw familie is doof, weet u dat de wereld een lastige plek kan zijn. Er zijn veel situaties waarin u niet in staat bent om iets te horen, zoals de deurbel of de telefoon. Een ding dat misschien over het hoofd wordt gezien, maar zeer belangrijk is, is het hebben van een brandalarm voor doven.

Het meest gebruikelijke brandalarm voor doven is een alarm met een zeer felle flitser die afgaat wanneer het brandalarm afgaat. Wanneer dit gebeurt, moet het licht de persoon wakker maken, zelfs als deze slaapt. Het moet een zeer felle flitser zijn, en hij moet op een plaats staan waar hij wordt opgemerkt als hij afgaat. Dit kan nodig zijn als u dove familieleden of zelfs vrienden hebt die vaak op bezoek komen.

Maar of u nu gaat voor een minder duur brandalarmsysteem voor thuis of voor iets met extra functies, het is van vitaal belang dat u een soort brandalarmsysteem in huis heeft voor de veiligheid van uw meest waardevolle bezittingen, uw familie.

https://www.securitythuis.nl/