Adviesportaal
Image default
Dieren

Hoe kies je het juiste hok voor jouw dier?

Een dier moet een veilig en fijn hok hebben om in te verblijven als het dier niet los aan het rondlopen is. Een hok beschermt dieren tegen allerlei zaken, afhankelijk van het soort dier. Zo zijn dieren in een hok beschermd tegen aanvallen van andere dieren, maar ook van onstuimig weer. Daarnaast biedt een hok een fijne plek om te slapen en zich veilig te voelen. Zo kunnen de baasjes van de dieren met gerust gaan slapen en hoeven zich dan geen zorgen te maken over het welzijn van het dier. Ook kunnen hokken handig zijn om eten en drinken in op te slaan, zodat het dier altijd water en voer tot de beschikking heeft dat droog blijft. Er bestaan verschillende soorten hokken, gebaseerd op het soort dier. Lees in dit artikel meer over kippenhokken en konijnenhokken en wat de belangrijkste tips zijn om een hok aan te schaffen. 

Kippenhokken: tips om de juiste te kiezen

Er bestaan verschillende soorten kippenhokken, zeker de maten verschillen erg onderling. De afmetingen zijn van de plek waarop het kippenhok komen van groot belang, aangezien dat ook de grootte van het kippenhok bepaald. Meer kippen betekend een groter hok, maar misschien is het ook verstandig om alvast een iets groter hok te nemen zodat de kippen alle ruimte hebben om te scharrelen en elkaar de ruimte te kunnen geven. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de inrichting van het kippenhok. Zo is er bijvoorbeeld een zitstok nodig, maar ook een hokje waarin de kippen kunnen slapen en leggen. Ook is het soms handig om een kippendeur in het hok te hebben zodat de kippen gemakkelijk uit het hok kunnen gaan als deze open is en rondom het hok kunnen scharrelen. Een derde optie voor kippenhokken is of het een buiten- of binnenhok moet zijn. Buitenhokken beschermen de kippen tegen verschillende weersomstandigheden, daarom is het van belang om te kijken naar hokken die tegen het weer kunnen. 

Konijnenhokken: verschillende soorten en maten

konijnenhok kopen kunnen buiten of binnen worden geplaatst, dit hangt al van de persoonlijke voorkeur. Buitenhokken hebben zoals de kippenhokken en extra laag nodig zodat deze beschermd zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de ondergrond en er misschien gaas onder te plaatsen en om het hok in een beschermd hoekje te zetten tegen de wind en zon. Een andere tip bij het aanschaffen van een konijnenhok is om goed op te letten op de maat. Een konijn heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en daarom worden grotere hokken aangeraden. Konijnenhokken zijn er in verschillende kleuren te koop, maar meestal is een natuurlijke kleur. Ook zijn konijnenhokken vaak verdeeld over twee lagen, waarbij in de bovenlaag de ruimte voor het konijn is om te slapen en beneden om te eten, drinken en om lekker te lopen. Daarom is het belangrijk dat er ook een loopbrug aanwezig is in het hok zodat de konijnen makkelijk heen en weer kunnen gaan. Konijnenhokken zijn beschikbaar van basishokken tot echte luxe verblijven, neem dus vooral eens een kijkje tussen alle hokken om de juiste uit te kiezen.