Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Voorkom datalekken! Laat uw data vernietigen!

Elk bedrijf maakt wel gebruik van verschillende hardware en wil ook steeds mee gaan met de tijd. Dit heeft als gevolg dat er na verloop van tijd apparaten hun beste tijd wel hebben gehad en vervangen moeten worden. Om kosten te besparen zullen veel bedrijven zo lang mogelijk proberen te doen met de apparaten, maar wat doet u als de apparaten echt niet meer bruikbaar zijn? U kunt dit ook wel zien als Elektronisch afval en dit afval mag absoluut niet in de normale vuilnisbak worden gegooid. Dit omdat e veel schadelijke stoffen zitten in elektronische apparaten. U kunt daarom op bepaalde ingerichte plekken de appraten kwijt. Voordat u dat doet is het wel belangrijk dat u de achtergebleven data laat vernietigen. Waarom? Dat wordt verder in dit artikel uitgelegd.

Voorkom datalekken

Het lekken van data kan enorme negatieve gevolgen hebben voor een organisatie. Dit zal de reputatie zeer negatief beïnvloeden en u kunt als bedrijf tegen flinke boetes oplopen. Daarbij komt ook kijken dat u als bedrijf te maken zal krijgen met de wet meldplicht datalekken en de AVG/GDPR. Al deze gevolgen wilt u voorkomen en dan is het dus goed om op te letten of datadragers nog gevoelige data bevatten. Voorkom het risico en laat uw data vernietigen door een professionele partij. Hoe doet u dat? Voor antwoord op die vraag verwijs ik u op de volgende paragraven.

Kies voor het laten vernietigen van data

Nu u weet dat het essentieel is om datalekken te voorkomen is het goed om te kijken wat professionele partijen nu doen om te voorkomen dat er data op straat komt te liggen. Er zijn bepaalde partijen die zeer professioneel zijn met datavernietiging. Deze partijen hebben bepaalde machines waar harde schijven en andere datadragers in worden gestopt en worden vernietigd. Doordat veel apparaten zeer veel schadelijke stoffen bevatten zorgen deze bedrijven dat dit op een bepaalde manier wordt opgevangen. Kijk dus ook bij een keuze voor een bepaalde partij of deze partijen bepaalde milieu certificaten of vergunningen hebben.

Het mooiste van data laten vernietigen is dat u voor een niet al te hoge prijs nauwelijks iets hoeft te doen. De datadragers worden op locatie opgehaald, worden geregistreerd en dan vernietigd en afgevoerd. U krijgt dan een factuur en rapportage en het is alweer klaar. U hoeft dus alleen maar te bellen om een afspraak te maken en dat is eigenlijk wel het enige wat moeite kost misschien. Ideaal toch?

Als u apparaten wilt gaan verkopen kunt u naast datavernietiging ook kiezen voor dataverwijdering. Bij dataverwijdering wordt er bepaalde software gebruikt en weet u zeker dat alles is verdwenen van de datadrager.

Let op!

Om data lekken te voorkomen is dus gezegd dat u het data vernietigen kan uitbesteden, maar het is wel belangrijk dat u een partij kiest die professioneel is en ook de erkenningen heeft van een gespecialiseerd bedrijf. Als u data wil laten vernietigen kijk dan ook op de website of u bepaalde vergunningen, certificaten of rapportages tegenkomt. Hierbij kunnen reviews van eerdere klanten ook een idee geven over de desbetreffende partij.