Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Politieagent worden, zo doe je dat!

Als je aan een jongetje van 5 of 6 vraagt wat die later wilt worden, dan is het antwoord vaak hetzelfde: politieagent. Werken voor de politie is iets wat voor veel jonge jongens een droom is. Ze willen graag in de naam van de wet werken en het werk lijkt ze spannend. Maar hoe wordt je nu politieagent? Om politieagent te worden ga je een 2-jarig traject aan. Dit kun je doen op verschillende locaties. Deze locaties liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Apeldoorn, Leusden, Drachten en Eindhoven. Na een periode van les krijg je meteen te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je gaat namelijk werken in een politieteam. Sluit je het leertraject succesvol af, dan heb je een politiediploma mbo-4.

 

 

De werkzaamheden

Binnen de politie wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende taken. Je hebt de basistaken en de specialere taken. Bij de basistaken moet je denken aan werkzaamheden die in het dagelijkse leven worden uitgevoerd. Dit zijn de werkzaamheden die de verkeerspolitie uitvoert, de agenten op straat en de wijkagenten in het algemeen. De agenten die verkeerscontroles en dergelijke uitvoeren worden gezien als basis-politieagenten. De speciale taken worden ingeschakeld op het moment dat er bijvoorbeeld DNA-onderzoek gedaan moet worden of wanneer er onderzoek gedaan moet worden naar criminele activiteiten als drugshandel of geweld. De politieagenten die de specialere zaken uitvoeren hebben altijd meer specifieke kennis dan een ‘normale’ politieagent.

 

Wat heb je nodig om politieagent te worden?

Voordat je begint met de politieopleidingen heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een VOG nodig. Een VOG is een verklaring Omtrent Gedrag en deze is verplicht op het moment dat jij wilt werken voor politie of justitie. Je kunt een VOG aanvragen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of waar je ook woont. Dit kan eenvoudig via de computer of bij de gemeente. Verder moet je minimaal 18 jaar oud zijn om deel te kunnen nemen. Ook heb je een geschikte vooropleiding nodig met bijbehorend diploma. Welke opleiding dat precies is, hangt sterk af van de politiesector waarin je wilt gaan werken.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen