Adviesportaal
Image default
Bedrijven

Hoe je de transitievergoeding kunt gebruiken voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf

Als je ontslagen wordt, heb je in veel gevallen recht op een transitievergoeding. Dit is een bedrag dat je werkgever aan jou moet betalen om de financiële gevolgen van het ontslag te verzachten. Maar wist je dat je de transitievergoeding ook kunt gebruiken voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf? In deze blogpost leggen we uit hoe dat werkt en waarom het slim kan zijn om hier gebruik van te maken. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met een aanbevolen arbodienst in Rotterdam.

Hieronder lees je wat de voordelen zijn van een transitievergoeding.

  • Allereerst is het goed om te weten dat je niet zomaar de volledige transitievergoeding kunt gebruiken voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf. Er gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet je het geld gebruiken voor kosten die verband houden met het vinden van een nieuwe baan of het starten van een eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan studiekosten, kosten voor een opleiding of training, kosten voor coaching of begeleiding, of kosten voor het opzetten van een eigen bedrijf. Het is belangrijk om deze kosten goed te onderbouwen, zodat je werkgever akkoord gaat met het gebruik van de transitievergoeding.

  • Een ander belangrijk punt is dat je de transitievergoeding moet gebruiken binnen een redelijke termijn. De wetgever gaat uit van een periode van maximaal zes maanden na ontvangst van de vergoeding. Dit betekent dat je niet te lang moet wachten met het maken van plannen voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf.

  • Het is ook goed om te weten dat je werkgever verplicht is om je te informeren over de hoogte van de transitievergoeding bij ontslag. Dit is vastgelegd in de Wet werk en zekerheid. Als je werkgever dit niet doet, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding die je ontvangt. 

  • Een ander voordeel van het gebruik van de transitievergoeding voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf is dat het je financiële ruimte geeft. Je hoeft niet meteen op zoek naar een nieuwe baan, maar kunt investeren in jezelf en je toekomst. 

Maar waarom zou je de transitievergoeding gebruiken voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf? Er zijn verschillende redenen waarom dit slim kan zijn. Allereerst kan het je helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Met een extra opleiding of training kun je jezelf bijvoorbeeld specialiseren in een bepaalde richting, waardoor je aantrekkelijker wordt voor werkgevers. Ook als je een eigen bedrijf wilt starten, kan een opleiding of training je helpen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen.

In Rotterdam kun je bij verschillende arbodiensten terecht voor meer informatie over de transitievergoeding, mogelijkheden voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf en de hoogte transitievergoeding voor werknemers. Gebruik je transitievergoeding slim, door deze te gebruiken voor omscholing of het starten van een eigen bedrijf. Dit kan je helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en financiële ruimte te creëren.

 

https://www.adviesportal.nl/Hoe-je-de-transitievergoeding-kunt-gebruiken-voor-omscholing-of-het-starten-van-een-eigen-bedrijf/