Adviesportaal
Image default
Beauty en verzorging

Tips voor het onderhouden van je gebit

Het goed onderhouden van uw gebit is belangrijk om tandproblemen, zoals ontstoken kiezen, tanderosie en dergelijke, te voorkomen. Zeker op de langere termijn kan het verwaarlozen van uw gebit vervelende schade opleveren. Zorg er daarom voor dat u alles in het werkt stelt om uw gebit schoon, gezond en sterk te houden. Maar hoe moet u dit precies aanpakken? In dit blog leest u professionele tips en adviezen van tandartsen om uw gebit stralend schoon én kerngezond te houden. Profiteer van deze tips en geniet nog jarenlang van een krachtige en gezonde tanden en kiezen!

1. Zorg ervoor dat u uw gebit iedere dag flost

Flossen van het gebit is een van de belangrijkste adviezen om uw tanden en kiezen mooi schoon en gezond te houden. Flossen gebeurt meestal met een draadje, die tand voor tand en kies voor kies gebruikt worden om holle ruimtes en spleten goed te reinigen van viezigheid. Dit is natuurlijk best wel een klusje. Heeft u hiervoor te weinig tijd in de avond of ochtend? Splits het flossen van uw tanden dan op. Reinig ’s ochtends de onderkant en ’s avonds de bovenkant.

2. Maak gebruik van een tandpasta voorzien van fluoride

Door voedsel, drinken en bij sommigen roken wordt het glazuur van de tanden op de proef gesteld. De beste manier om hier wat aan te doen is door tandpasta te kopen met fluoride erin. Fluoride helpt om het glazuur sterker te maken en voorkomt daarmee het ontstaan van pijnlijke gaatjes.

3. Kies voor sterke en goede tandenstokers

In plaats van onze eerste tip kunt u voor het grondig schoonmaken van uw gebit ook gebruikmaken van tandenstokers in plaats van flossers. Het is maar net wat u fijner vindt: flossen of tandenstoken, maar het resultaat is globaal hetzelfde: u houdt de ruimte tussen uw tanden schoon en fris. Hierdoor voorkomt u ontstekingen aan het tandvlees en irritaties. Kies u voor tandenstokers, ga dan wel voor optimale kwaliteit. U kunt uw tandarts om advies vragen welk soort en merk tandenstokers de beste keuze is.

4. Breng patronen aan in het schoonmaken van uw gebit

Een slimme manier om te zorgen dat u uw gebit goed bijhoudt, is door vaste patronen te gebruiken. Poets bijvoorbeeld uw tanden en kiezen elke keer in dezelfde volgorde. Kies voor het poetsen twee vaste momenten per dag uit. En voeg ook flossen of tandenstoken toe aan uw ritueel. U zult merken dat het reinigen van uw gebit na verloop van tijd een vaste routine krijgt, waarover u niet eens meer hoeft na te denken.

5. Ook het tandvlees heeft aandacht nodig

Veel mensen die hun tanden poetsen en schoon willen houden, en dat geldt ook voor fanatieke poetsers, realiseren zich niet dat ook het tandvlees bijzondere aandacht nodig heeft. Toch slaan veel mensen, bewust of onbewust, hun tandvlees over. Uit onwetendheid, of omdat hun tandvlees gevoelig is. Dit is echter niet verstandig, want tandvlees kan bij een slechte verzorging gauw ontstoken raken. En dat is natuurlijk geen pretje.

Dit probleem lost u op door bij het poetsen de borstel midden op uw tanden te positioneren en te zorgen dat de borstelzijkant de ruimte tussen tandvlees en tand/kies kan schoonmaken. Houdt de borstel hierbij stil als u een elektrische tandenborstel heeft, want anders kort na verloop van tijd het tandvlees in, soms zelf tot aan de wortel van de tand. Heeft u geen elektrische borstel? Poets dan vooral voorzichtig en rustig.

6. Poets niet te lang en niet te kort

De beste poetstijd, die ook door tandartsen aangeraden wordt, is om 2 minuten achtereen te poetsen. Korter is niet effectief, terwijl langer poetsen (door het fluoride) schadelijk kan zijn voor uw tanden. Heeft u geen elektrische borstel met trilfunctie? Zorg er dan voor dat u een timer zet om de juiste poetstijd aan te kunnen houden! Succes met poetsen!

https://www.tandartswereld.nl/