Adviesportaal
Image default
Banen en opleidingen

Wat doe je als civiele techniek ingenieur?

Als civiele techniek ingenieur ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van bouwprojecten in de grond-, weg- en waterbouw. Je kunt werkzaam zijn in de voorbereidingsfase of in de uitvoeringsfase van een project. In dit artikel vertellen we meer over wat je als civiel ingenieur kunt doen. We geven ook een aantal tips over hoe je carrière als civiel techniek ingenieur kunt starten en hoe je Civiele techniek vacatures kunt vinden.

Wat is civiele techniek?

Civiele techniek is een tak van de ingenieurswetenschap die zich bezighoudt met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van gebouwen, infrastructuren en constructies. Civiele technieken worden toegepast in de bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde en kunstwerken.

Wat doet een civiel ingenieur?

Een civiel ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen, aanleggen en/of onderhoud van civiele constructies. Dit kan zijn:

– Gebouwen (woonhuizen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, etc.)

– Bruggen en tunnels

– Wegen en spoorwegen

– Dammen en kunstwerken in het water

– Luchthavens en havens.

Civiele techniek ingenieurs werken meestal in projectteams zoals projectleiders civiele techniek en met andere ingenieurs, architecten en bouwkundigen. Je bent dan verantwoordelijk voor een deel van het project of voor het gehele project. In sommige gevallen werk je ook alleen. civiele techniek ingenieurs kunnen zowel in de voorbereidingsfase van een project als tijdens de uitvoeringsfase werkzaam zijn.

In de voorbereidingsfase:

– Maak je ontwerpen en bereken je hoeveel materiaal er nodig is

– Stel je budgetten op en maak je planningen

– Zoek je naar geschikte locaties voor het bouwproject

– Zorg je dat alle vergunningen in orde zijn.

Tijdens de uitvoeringsfase:

– Controleer je of het bouwproject volgens plan verloopt

– Stuur je aannemers en andere werknemers aan

– Zorg je dat het budget en de planningen worden nageleefd

Doe je onderzoek naar eventuele problemen en zoek je naar oplossingen. civiele techniek ingenieurs werken meestal in kantooromgevingen. Je bent dan veel bezig met computerwerk, het maken van ontwerpen en het schrijven van rapporten. civiele techniek ingenieurs die werkzaam zijn in de uitvoeringsfase, komen vaker op bouwplaatsen.