Adviesportaal
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe moet ik de auto van de zaak overzetten naar prive?

Auto overzetten van zaak naar prive

De auto overzetten van de zaak naar prive, doe je als de bijtelling ongunstig wordt. Soms betaal je minder, als je de auto voor privégebruik registreert. Of dit mogelijk is, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming.

 

Waarom je auto overzetten van de zaak naar prive?

Ondernemers schrijven hun voertuig meestal in, op de naam van het bedrijf. Het grote voordeel van een auto van de zaak, is dat de fiscale kosten aftrekbaar zijn. Helaas komt er nog wel bijtelling bij kijken. De bijtelling is gebaseerd op de nieuwprijs van de auto, in het jaar waarin de auto wordt gekocht. Door de jaren heen wordt de auto ouder. Ook de bijtelling kan, in dat geval, fiscaal minder aantrekkelijk worden. In die situatie zou het mogelijk zijn om je auto op je eigen naam te laten zetten, voor privégebruik. Je kunt dan de gereden kilometers apart declareren.

 

Is het mogelijk om mijn auto over te laten zetten?

Eenmanszaak

Een auto overzetten van de zaak naar prive wordt lastig, als de onderneming een eenmanszaak betreft. Echter is het in sommige gevallen wel mogelijk. Het overzetten van de auto naar privé kan namelijk alleen, als er een nieuwe wetgeving komt en je van tevoren geen informatie hierover had. Je had de auto dan dus nooit op de naam van de zaak laten zetten, als je de informatie wel had. Dit moet je wel hard kunnen maken, met eventuele bewijsstukken. Indien je met de zaak stopt, moet je de auto zelfs over laten zetten, op je eigen naam voor particulier gebruik. Als je de auto echter inruilt voor een nieuw exemplaar, kun je deze wel voor particulier gebruik laten registreren.

Besloten Vennootschap

Met een besloten vennootschap(bv), kun je het voertuig wel voor privédoeleinden laten registreren. Dit komt doordat je belastingtechnisch gezien, een normale werknemer bent, in plaats van een werkgever. Een bv kun je namelijk samen met andere ondernemers oprichten.

 

Hoe werkt het overzetten van een auto naar particulier gebruik?

Je kunt het kenteken overlaten schrijven op je naam, via een RDW-loket. Als de bedrijfsauto jonger is dan 5 jaar, moet je als eigenaar meestal nog wel een bedrag aan bmp betalen. Ook moet je als privégebruiker, weer btw gaan betalen. Dus fiscaal gezien, heeft het overschrijven van de zaak naar privé, enkele nadelen. Natuurlijk kan het uiteraard voordeliger zijn, als de bijtelling te duur gaat worden.