Adviesportaal
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van telemarketing

Persoonlijk contact is fijn, daar is iedereen het mee eens. Marketing heeft in de twintigste en eenentwintigste eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In dit artikel bespreken we wat dit met de meer traditionele rol van marketing doet, namelijk de telemarketing. Nieuwsgierig geworden naar waarom deze manier van klantbenadering toch nog steeds actueel kan zijn? Lees dan gauw verder. 

 

Wie heb ik aan de lijn? 

Een nieuwe technische ontwikkeling brengt bijna altijd slimme ondernemers met zich mee. Dat gold ook voor de telefoon. Toen een Berlijnse banketbakker bedacht om zijn versgebakken producten via de telefoon te verkopen aan zijn klantenkring, werd de telemarketing geboren. 

 

In de jaren tachtig, toen steeds meer mensen een huistelefoon hadden, maakte de telemarketing een enorme groei door. Ook hier werd handig mee omgegaan. Bedrijven ontdekten al gauw dat persoonlijk contact met klanten goed werkte en vonden manieren om dit uit te besteden. Zo ontstonden er ook telemarketingbedrijven die maar wat graag de telefoon in handen namen om voor andere bedrijven aan de slag te gaan. 

 

Nieuwe regels 

Sinds 1 juli 2021 gelden er andere regels voor ondernemers en telemarketing. De veranderende regels in de telecommunicatie maken het moeilijker om klanten te benaderen en ontstond omdat het aantal klachten van ongewenste verkooptelefoontjes in een rap tempo toenam. Dit is, zeker met de komst van mobieltjes, natuurlijk niet zo gek.

 

Vroeger werd met een opt-outsysteem gewerkt. Dit hield grofweg in dat een (potentiële) klant vrijwel altijd in een bellijst opgenomen kon worden. Tegenwoordig is dit systeem veranderd en moeten klanten toestemming geven om gebeld te worden. Dit vereist een andere tactiek, maar er zijn nog steeds mensen die behoefte hebben aan persoonlijk contact. Professionals kunnen precies uitleggen hoe je je het best aan de regels kunt houden en de band met klanten toch kunt versterken. 

 

Help is on the way 

Met het veranderen van de regels is het handig om hulp te zoeken bij het vinden van een passende telemarketing strategie. Telemarketing uitbesteden is gelukkig gewoon toegestaan en makkelijk dan ooit. Zo weet je zeker dat je je aan telemarketingregels houdt en je doelgroep niet ongewenst benaderd wordt. Dat is voor iedereen wel zo fijn.

https://www.convins.eu/