Adviesportaal
Image default
Zakelijk

De grootste valkuilen van thuiswerken

Thuiswerk is sinds enige tijd niet meer weg te denken uit onze economie. Het was dé uitkomst tijdens de Corona periode voor bedrijven die werkzaamheden simpelweg niet konden uitstellen. Ondanks dat het vele voordelen met zich mee kan brengen, zijn er ook valkuilen. Je bent bijna volledig op jezelf aangewezen en met alles wat er thuis moet gebeuren, is het soms lastig om prioriteiten te stellen. Aandacht verschuift makkelijk van werk naar je kinderen, je partner, je belangrijkste social media platforms, huisdieren, en ga zo maar door. Uiteindelijk is dit niet alleen vervelend tegenover je werkgever, maar kan het je zelfs je baan kosten! Er moet gewerkt worden, en het is aan jou om het werk uit te voeren waar je verantwoordelijk voor bent. Echter, dit lijkt voor veel mensen naar de achtergrond te verdwijnen wanneer zij van op kantoor werken naar thuiswerk switchen.

Werk is werk

Vind je, net als een groot deel van werkend Nederland, het lastig om prioriteiten te stellen? Dan is het wellicht handig om je mind-set te veranderen. Als je naar kantoor moet, kan je niet anders dan aan het werk. Er hangt automatisch een werksfeer waarin er minder snel gedacht wordt aan het bijhouden van je belangrijkste social media platforms, het kijken van je lievelingsserie, of welke vorm van afleiding je kan bedenken. Richt dus een thuiswerkplek in waar je ongestoord en zonder afleiding aan het werk kan. Maak een duidelijk schema voor jezelf waarin je wel degelijk tijd maakt voor pauzes, maar zorg dat je buiten deze momenten om bezig bent met werk. Werk is ten slotte werk.

Zie het als privilege

Het feit dat je thuis mag/kan werken is eigenlijk een privilege. Er zijn zoveel mensen die niet kunnen wachten tot ze weer naar huis mogen na een lange dag, maar als je thuiswerkt kan je zelfs in de pauzes genieten van alles waar je thuis altijd naar verlangt. Onderaan de streep is zelfdiscipline de sleutel tot succes. Als je goed bent in snel schakelen tussen werk en privé is thuiswerk écht iets voor jou.