Adviesportaal
Image default
Woningen

Alles wat je moet weten over deurbeslag

Mensen met oog voor design letten op de details. Zo ook bij een binnendeur. Het beslag is alles wat op of naast je deur zit, zoals deurkrukken. Het is belangrijk om voor samenhang te kiezen, zodat alle onderdelen van je deur matchen.

Je hebt ongelofelijk veel variatie in deurbeslag. Je kunt niet alleen kiezen tussen een deurkruk of een deurknop, maar ook het plaatje achter het handvat kun je aanpassen naar jouw smaak.

Sleutelgaten en sloten horen ook bij deurbeslag. Zo kun je de deur van bijvoorbeeld je toilet samen laten hangen met de stijl van je toilet.

Schild of rozet

Het handvat van je deur wordt op de deur gemaakt met behulp van een schild of rozet. Zonder deze hulpmiddelen is een deurkruk niet goed te monteren. Een rozet is veel kleiner en minder zichtbaar dan een schild. De laatste is vaak verticaal en lang, de eerste meestal rond en klein.

In een schild kun je een slotsleutelgat laten maken, in een rozet niet. Een losse rozet kan wel over een sleutelgat heen gezet worden. Wat betreft rozetten zijn er meer verschillende soorten dan schilden. Een rozet past goed bij klassiek meubilair, maar niet elk slot van de deur is geschikt om een rozet op te monteren.

In een handomdraai

Je hebt slechts een schroevendraaier, rolmaat en een inbussleutel nodig om je deurbeslag te vervangen. Nieuw beslag op je deur verandert de sfeer van je huis. Je hoeft de deur meestal niet uit de paumelles liften om het beslag te vervangen.

De deurkrukken glijden vaak door het slot heen. Een slot heeft een krukgat, waar de verbindingsstift van de deurklinken doorheen komt. Soms dien je zelf de gaten in de deur hiervoor te boren. Je moet dan op het slot de doornmaat meten.

Je meet eerst de afstand vanaf de voorkant van het slot tot het hart van het krukgat, en daarna de onderkant van het slot tot het hart van het krukgat. De maten van deze kruising teken je af op je deur. Waar de lijnen kruisen, moet het krukgat komen.

http://www.deurenshop.com