Adviesportaal
Image default
Wijn

Primitivo Appassimento; dé lekkerste wijn bij kruidige gerechten

Mogen mensen jou midden in de nacht wakker maken voor een heerlijk kruidig gerecht, vol met intense smaken? Dan ben je zeker niet de enige. Bij uitgesproken smaken in het eten is het moeilijk om een passende wijn te vinden die hier tegenop kan boksen. Het laatste wat je wilt, is dat de smaak van de gekozen wijn verloren gaat in het kruidige gerecht. Dus voor welke wijn kies je dan?

Wij raden aan de bijzondere rode wijn; primitivo Appassimento. Waarom juist deze wijn een goede match is bij kruidige gerechten, dat ontdek je hier. 

Niet je meest alledaagse rode wijn

De primitivo Appassimento is een heerlijke Zuid-Italiaanse wijn. De Oude Wijnwereld bestaat uit traditionele Europese wijnlanden (waaronder Italië) waar ze al eeuwen wijn maken. Dat heeft vele voordelen. Denk aan tradities, zorg en aandacht die wijnboeren in de wijngaard stoppen. De techniek ‘Appassimento’ valt onder deze tradities en geeft de wijn zijn bijzondere volle en intense smaak. 

Dus wat is Appassimento? Dit is een techniek waarbij de wijnboeren de druiventakken ‘knakken’ wanneer de druif al uitgedroogd is. Normaal gesproken groeien er gemiddeld 2 á 3 druiventrossen aan één tak. Je kunt je vast voorstellen dat een wijnboer enorm veel druiventakken handmatig knakt. Een tijdrovend proces. Toch is het essentieel voor de smaak. Na het draaien van de stengel voorkomen de wijnboeren dat voeding de druif bereikt. Dit zorgt voor een hoog suiker- en alcoholgehalte. Het hele proces duurt 4 tot 6 maanden. Er zit veel liefde en aandacht in iedere fles primitivo Appassimento. 

Primitivo Appassimento smaakprofiel

De primitivo Appassimento is een smaakvolle en zeer geconcentreerde rode wijn. Het hoge smaakgehalte zorgt dat de wijn is opgewassen tegen gerechten vol met aromatische kruiden. Tonen van zwart, rood en steenfruit en kaneel en pruimtabak komen het meest in de wijn naar boven. Het kruidige gerecht moet daarom wel samengaan met de kameelachtige specerijen van de druif. De wijn past vooral bij kruidige herfstgerechten als stoofpot, wild of kruidig rood vlees. De intense smaken versterken elkaar en zorgen voor een perfecte wijn en spijs verhouding. 

Passie voor product en verhaal

Ons hart klopt sneller van wijnen met een verhaal. Wijnen die wijnboeren vanuit traditie met passie op een ambachtelijke manier maken. Want dit proef je. De wijnen uit de Oude Wijnwereld zijn afhankelijk van de oogst van dat jaar. Dat geeft de wijn de authentieke smaak. Zo ook bij wijnhuis Masseria Borgo dei Trulli, waar de primitivo Appassimento vandaan komt. Het wijnhuis heeft enorm veel charme en een passie voor product, verhaal, land, wijngaard en de mensen. Door optimaal gebruik te maken van het land, klimaat en wijngaarden, produceert dit wijnhuis al jaren de beste wijnen uit de regio.

 

Met de koude en donkere dagen krijgen we meer zin in kruidige gerechten. Het perfecte moment om een primitivo Appassimento te proberen. Lees ook eens het hele verhaal van het wijnhuis. Ontdek hoeveel liefde en ambacht er in iedere fles wijn is gestopt. Dat allemaal speciaal voor jou om op ieder gewenst moment optimaal van te genieten. Saluti!

 

https://www.vinify.nl/masseria-borgo-dei-trulli-lucale-prim-appasimento